Home / Sve vijesti / Ekonomija / Privreda / Kinezi kupuju borski bakar

Kinezi kupuju borski bakar

BEOGRAD – Od početka godine RTB Bor je na stranom tržištu prodao 17.650 tona bakra, što mu je, zajedno sa prodajom ostalih proizvoda, obezbijedilo 25 odsto veći izvoz nego u istom periodu prošle godine.

Devizni priliv od prodaje robe u inostranstvu za sedam mjeseci iznosi 125 miliona dolara.

Borski bakar kvaliteta „četiri devetke“ tradicionalno se prodaje u Hrvatskoj, Turskoj, Bugarskoj i Nemačkoj, a u julu je prvi put brodskim kontejnerima otpremljeno i 750 tona bakra u – Kinu!

Englezi su za 2,6 tona borskog srebra kupljenog od januara do jula platili RTB Bor milion i 372 hiljade dolara, a dodatnih 1,2 miliona dolara izdvojili su za paladijum i platinu.

Poljaci su za selen i plavi kamen koji je u prethodnih sedam meseci otpreman iz Bora platili ukupno 1,6 miliona dolara. U istom periodu put Rumunije, Grčke i Bugarske otišla je i sumporna kiselina vrednosti 247 hiljada dolara, pa je ukupan devizni priliv od prodaje robe u inostranstvu tokom prethodnih sedam mjeseci 124,7 a dolara, što je za četvrtinu više nego u istom periodu prošle godine.

Prihod RTB Bor od prodaje bakra samo u julu je 17 miliona dolara, a kompanija je zaradila i dodatnih 600 hiljada dolara od prodaje srebra, plavog kamena i sumporne kiseline.

Sve to je RTB Bor obezbedilo ukupan izvoz u julu vrijedan 17,6 miliona dolara, navodi se u saopštenju. Danas

Izvor