Home / Sve vijesti / Magazin / Zanimljivosti / Koji parket je bolji za vaš dom – svetliji ili tamniji?

Koji parket je bolji za vaš dom – svetliji ili tamniji?

Kada uređujete vaš stan, onda želite da svaka sitnica bude idealna i perfektna. Parket je sastavni deo svakog doma. Naravno postoje oni koji se odluče za parket, a postoje i oni koji se odluče za laminat. I to je sasvim u redu. Sve naravno zavisi od vaših želja, ali ponekad zavisi i od finansijskih mogućnosti.

Laminat je jeftiniji i na neki način je kopija parketa, ali ne mora da znači da je loš i nekvalitetan. Ipak opšte je poznato da je parket daleko kvalitetniji, ali i popularniji. Međutim i kada se odlučite za parket treba da znate da postoji nekoliko vrsta. I da u tom smislu postoje i one kvalitetnije i one manje kvalitetne vrste. Ako vam je kvalitet veoma važan, raspitajte se dobro gde možete nabaviti najkvalitetniji parket u Beogradu.

Ipak, ovde se ne bavimo konkretno kvalitetom, već samim izgledom parketa. I te kako je važno da odaberete dobar parket, koji se uklapa u vaš enterijer i koji jednostavno doprinosi odličnom izgledu vašeg doma.

Ako je stan manje kvadrature – obavezno svetliji parket

Ukoliko imate manji stan, onda se definitivno preporučuje parket svetlijih boja. U ovom slučaju morate da budete veoma obazrivi, zato što tamniji parket u malom stanu, može još više da suzi prostor i stan će izgledati mnogo manje. Zato je pravilo broj jedan da uvek kupujete i postavljate svetliji parket kada imate manji stan. Na taj način, koliko god da je mali vaš dom, svetle boje će učiniti da on i ne izgleda tako malo.

Dakle, nije ovde samo stvar u svetlijem parketu, morate i ostale stvari da uskladite. Pre svega je jako važna i boja zidova, koja takođe treba da se uklapa sa bojom parketa. Nikako nemojte da birate slične boje, onda će sve delovati previše jednolično. Pokušajte da birate one boje, koje su svetle, ali koje se razlikuju u odnosu na parket, jer ćete na taj način učiniti da svaki deo vašeg stana bude autentičan.

Ako je u pitanju veliki stan – u obzir dolazi i prilično tamni parket

Kada imate veliki stan možete zaista da eksperimentišete. Čak i kada kupite i postavite prilično taman parket, to neće mnogo oduzeti na prostoru, jer je vaš stan veliki, pa je veliki, tako da nećete pogrešiti. Tamniji parket u velikom stanu zaista može da izgleda veoma i skupoceno, luksuzno i prefinjeno. Ali, naravno da je važno da vodite računa i o ostalim stvarima, jer neće samo pod uraditi sav posao, već je važno da se pozabavite i drugim stvarima, koje i te kako utiču na uređenost vašeg enterijera.

Ako je stan uređen u skandinavskom stilu – onda svetliji parket

Ako volite skandinavski stil i ukoliko želite da vaš stan uredite u tom stilu, onda bi bilo dobro da izaberete svetliji parket. U stanovima koji su uređeni u skandinavskom stilu svetle stvari su obavezne, obavezni su elementi prirode, odnosno elementi od prirodnih materijala. Naravno da je pre svega važno da verujete u takav stil, da iskreno i istinski budete u skladu sa prirodom, kao i da ste pre svega ekološki osvešćeni. Samo na taj način skandinavski stil ima i poentu, a onda znate i da svetliji parket izgleda mnogo bolje.