Home / Ostale teme / Koju četku za krečenje izabrati

Koju četku za krečenje izabrati

Nikoga nije zaobišla potreba da ima svoj lični prostor, kutak koji će da uredi po sopstvenoj želji da bi se u njemu osećao prijatno. Prvo uređivanje prostora nije konačno, jer često imamo još jednu potrebu da s vremena na vreme preuređujemo taj prostoor.

To naknadno preuređivanje podrazumeva promenu rasporeda nameštaja u stanu ili kupovinu novog, neki se odluče da promene boje svojih zidova. Kada je u pitanju promena rasporeda nameštaja ili kupovina novog, to možete odabrati potpuno sami. Što se tiče promene boje zidova, najbolje je da porazgovarate sa nekim od majstora koji se u to najbolje razume.

Moler će vam najbolje razjasniti koje su to boje najpogodnije za vaše zidove, koja oprema je potrebna (u slučaju da on već ne poseduje). Razvoj tehnologije nije zaobišao ni industriju boja za krečenje, kao ni alata (četke i roleri). Vaš izabrani moler će vam svakako dati neke preporuke, šta je najbolje da izaberete da budete zadovoljni restauracijom svog doma.

Četke za krečenje

Moler će vam predočiti da četke koje se koriste za krečenje mogu da budu napravljene od sintetičkih vlakana ili prirodnih. Pravilo je da se četke od sintetičkih vlakana koriste za nanošenje boja koje su na bazi vode.

Četke koje su izrađene od prirodnih vlakana da apsorbuju vodu, što će redukovati količinu boje koja treba da bude naneta na zidove. Naravno, treba imati u vidu da su četke od prirodnih materijala potrošni materijal koji se upotrebom haba, čime one gube na kvalitetu. Četke izrađene od prirodnih vlakana su pogno za uljen boje, jer neće apsorbovati ulje, a samim tim i boju koja treba da bude aplicirana.

 

  • Sintetičke četke

 

Važno je uzeti u obzir veličinu dela na koji treba da se aplicira boja, jer četkom je nemoguće okrečiti velike površine. Vaš moler će vam sigurno objasniti koje su prednosti i mane upotreba bilo koje četke, ovo su neke od njih:

  • Četke od sintetičkog materijala se ne troše brzinom kojom se inače troše one koje su izarđene od prirodnog materijala, time im je vek trajanja znatno duži.
  • Sintetičke četke je lakše očistiti
  • Korišćenjem sintetičkih četki se smanjuju šanse da na zidu ostanu niti sa iste, koje inače mogu da ostanu korišćenjem onih od prirodnog vlakna
  • Treba uzeti u obzir vreme koje je potrebno za krečenje zidova, jer je jedna od mana sintetičkih četki ta što pomoću njih treba više puta preći preko željenog mesta da bi boja bila jednaka.

 

  • Četke od prirodnih vlakana

 

Kada je potrebno okrečiti velike površine, četke od prirodnih vlakana zadržavaju više boje na sebi što znači da je manje vremena potrošeno na uranjanje četke u boju, a znatno više vremena je posvećeno nanošenju boje na zidove.

  • Pomoću četke od prirodnih vlakana boja će biti naneta jednako već pri prvom nanošenju, pa neće biti mnogo potrebe da se dorađuje, što je čini značajno boljim izborom u odnosu na sintetičku četku
  • Mana ove vrste četke, na koju će vam izabrani moler skrenuti pažnju, je ta da može da ostavlja tragove vlakana.

Kada odlučite koju boju želite na svojim zidovima, najbolje je da poslušate savete molera, kog odaberete.

 

.