Home / Društvo / Конференција за штампу поводом доделе награде „Десанка Максимовић“

Конференција за штампу поводом доделе награде „Десанка Максимовић“

У Народној библиотеци Србије одржана је конференција 15. маја, поводом доделе награде „Десанка Максимовић“ за 2018. годину.
Ова награда се додељује за „свеукупан допринос српском песништву“ већ 25. годину за редом, а први добитник био је Љубомир Симовић, који је награду добио 1994. године. Задужбина Десанке Максимовић (основана 1993), Народна библиотека Србије и град Ваљево се заједнички брину о додели награде, која обухвата плакету, статуету велике песникиње, новчану награду, издавање зборника поезије и промоција у следећој години, а у другој години од доделе награде и зборник радова са округлог стола о стваралаштву награђеног песника.
Окупљеним новинарима и познаваоцима књижевности обратио се управитељ Задужбине, проф. др Бојан Ђорђевић, представљајући досадашњи рад Задужбине: дигитализовање рукописне грађе Десанке Максимовић и омогућавање текстолошке анализе истраживачима. Управитељ је нагласио да се тако чува успомена и срж деловања велике песникиње.

Добитник награде за 2016. годину је Мошо Одаловић, који је искористио прилику да се захвали на издавању зборника радова са округлог стола „Десанкини мајски разговори“ под насловом „Поезија Моша Одаловића – зборник радова“. Као издавачи потписују се Задужбина „Десанка Максимовић“ и Народна библиотека Србије, а као уреднице зборника – проф. Зорана Опачић и секретарка Задужбине – Мирјана Станишић, библиотекар саветник Народне библиотеке Србије. Окупљенима се, поводом зборника, обратила и проф. Зорана Опачић, представивши зборник по сегментима, који описују Одаловићево дуго стваралаштво.
Песник Мошо Одаловић је искористио прилику да нас подсети, колико је Десанка била омиљена, где год да се појави. Он поседује много њених писама, а једно од њих крије и последњу Десанкину песму, осетљиве теме везане за Косово.

Прошлогодишњи добитник Милан Ненадић представљен је зборником поезије „Отмено, а црно“, чију садржину је сам осмислио, а обухвата поезију из његовог стваралаштва дугог 47 година. Као издавачи, поново се потписују Задужбина „Десанка Максимовић“ и Народна библиотека Србије.

Одлуку о проглашењу овогодишње добитнице награде прочитала је председница петочланог жирија – Светлана Шеатовић. На Десанкину годишњицу рођења 16. маја у Бранковини, биће свечана додела награде, а име добитнице је – Ана Ристовић, најмлађа песникиња – добитница ове награде, преводилац са словеначког и ауторка бројних зборника поезије, заступљена у многим нашим и страним антологијама и добитница високих књижевних награда.

Без сумње, и свечана додела Награде у Бранковини ће бити веома посећена, а ми се захваљујемо срдачно Задужбини Десанке Максимовић и Народној библиотеци Србије, што чувају успомену на Десанку и награђују наше најбоље, савремене песнике.

мр Дајана Лазаревић