Home / Sve vijesti / Politika / КУШЉИЋ: Сви са списка Мунире Субашић у озбиљној опасности

КУШЉИЋ: Сви са списка Мунире Субашић у озбиљној опасности

Фото: З. Шапоњић

Ђуро Кушљић, Србин из Котор Вароша, кога је њемачко правосуђе на основу, како каже лажних оптужби, осудило за геноцид, упозорио је да се сви са списка, који је предсједник Удружења „Мајке Сребренице“ Мунира Субашић предала њемачком тужиоцу, налазе у озбиљој опасности и да врло лако, ни криви ни дужни, могу да заврше иза решетака.

Кушљић, који је у њемачком затвору био од 1998. до 2006. године, истакао је да ниједан Србин са списка од њих 22.000, не треба да се узда у своју невиност, нити у то да ће у Њемачкој добити правичан и непристасан процес.

„Пред њиховим правосуђем се немогуће бранити чињеницама, јер чињенице не значе ништа“, рекао је Кушљић за „Глас Српске“ и додао да је осуђен у Њемачкој иако је 80 Бошњака и Хрвата свједочило у његову корист.

Кушљић је додао да њемачко правосуђе има формулу по којој је сваки појединац који је учествовао у рату знао за наводне злочиначке планове српског војног и политичког руководства.

„То што такви планови српског руководства нису нигдје никада објављени њима не значи ништа, јер су из контекста неких изјава извлачили и стварали наводне намјере Срба да униште муслимане као етничку групу, дакле да почине геноцид“, рекао је Кушљић.

Он сматра да је Субашићева баш сада предала спорни списак њемачком тужиоцу јер се у јавности изгубила квалификација геноцида и треба је вратити у употребу.

„На њемачкој територији се сви процеси за ратне злочине воде под правном дефиницијом геноцида, иако је то супротно свим нормама међународног права“, рекао је Кушљић.

Кушљић је ухапшен у Минхену 1. септембра 1998. године и послије три године суђења осуђен на доживотни затвор. Пуштен је на слободу послије скоро осам година проведених по најзлогласнијим њемачким затворима, али му је доживотно забрањен улазак у Њемачку.

Izvor