Home / Sve vijesti / Politika / Lavrov: Rusiji ne treba G8, odlično radimo u drugim formatima

Lavrov: Rusiji ne treba G8, odlično radimo u drugim formatima

MOSKVA – Rusija nikada nije tražila da se vrati u “Veliku osmorku”, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

“Kada je donijeta odluka o tome da naši zapadni partneri iz ‘Osmorke’ više ne učestvuju u tom formatu i kada su se vratili u svoj format ‘Sedmorke’ mi smo to shvatili kao njihovu odluku i odlično radimo u drugim formatima – i u ŠOS-u, i u BRIKS-u, a posebno u G20, gdje dijele naše poglede”, naglasio je Lavrov u izjavi za ruski Prvi kanal.

Ruski ministar je naveo da “u okvirima G20 ultimatumi više ne prolaze”. On je dodao da je “Grupa 20” mehanizam za postizanje konsenzusa i najperspektivniji format multilateralne diplomatije.

Predsjednik SAD Donald Tramp je u petak izjavio da je neophodno da se Rusija vrati u G8, nakon isključivanja 2014. godine. Većina evropskih učesnica na samitu G7 u Kanadi, međutim, istupila je protiv ovog predloga. Trampa je podržao samo premijer Italije Đuzepe Konte.

Prema mišljenju zamjenika šefa ruske diplomatije Sergeja Rjabkova, zapadni političari temu vraćanja Rusije u G7 potežu radi sopstvenog marketinga. Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov slično je prokomentarisao Trampove riječi, izjavivši da Moskva prednost daje drugim formatima.

Rusija se priključila G7 1998. godine, ali su nakon povratka Krima u njen sastav članice kluba odbile da dođu na samit “Velike osmorke” u Sočiju. U sastavu G7 su Njemačka, SAD, Kanada, Japan, Francuska, Velika Britanija i Italija.

(Sputnjik)