Home / Sve vijesti / Politika / Ljekari u HNK-u traže jednaka prava sa kolegama u Federaciji

Ljekari u HNK-u traže jednaka prava sa kolegama u Federaciji

Ulicama Mostara zviždale su stotine nezadovoljnih ljekara iz svih krajeva Hercegovačko-neretvanskog kantona. Od vlasti traže jednak tretman kakav imaju medicinari u čitavoj Federaciji. Ogorčeni su jer ni danas iz Vlade nema odgovora.

“Zar smo mi zaslužili da se na ovakav način borimo za svoja prava da nas ovako ponižavaju da izlazimo na ulice kao akademski gradjani da želimo da kažemo da samo počnemo razgovore” kaže Lejla Mihanović-Gagić, specijalista radiolog iz Konjica.

mostar 2

Nisu stigli dalje od ulazne kapije, a priču kako je sat rada mostarskog doktora najjeftiniji u Federaciji čuli su tek oni koji su zastali da vide šta se dešava. Organizatori protesta prijete generalnim štrajkom a ako ni to ne pomogne, Vlada će, poručuju, morati da traži nove ljekare.

“Ako su najškolovaniji ljudi mogli da izađu na ulicu da ovako izraze svoje nezadovoljstvo vjerujte da imamo hrabrosti da uradimo i puno gore stvari” kaže
Kristina Bevanda, predsjednica strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ-a.

mostar 3

“Mi razumijemo da pacijenti neki čekaju preglede i dijagnostiku mjesecima ali i mi čekamo kolektivni ugovor tako da će morati naći još malo razumjevanja i strpiti se ako dodje do generalnog štrajka”, Marina Berberović, član Upravnog odbora Sindikata.

Ljekari traže povećanje cijene satnice s trenutnih dvije na dvije marke i 60 feninga, kao i povećanje koeficijenta za sve grupe doktora. Ukoliko ne ispune njihove zahtjeve, 19.marta počeće generalni štrajk.

Izvor