Home / Sve vijesti / Ekonomija / Privreda / Medicinska elektronika traži novog kupca

Medicinska elektronika traži novog kupca

– Banjalučki bokser Zdravko Milojević tražio produženje roka za plaćanje
– Tomić: Milojević nije imao dokaz da će mu kredit biti odobren
– Nova licitacija 20. decembra 

BANJALUKA – Stečajni upravnik Medicinske elektronike Lazo Tomić nije prihvatio zahtjev banjalučkog bokserskog sudije Zdravka Milojevića za produženje roka plaćanja 3,2 miliona KM za kupovinu dva objekta ovog preduzeća u centru Banjaluke te je danas raspisao oglas za novu prodaju po istoj cijeni.

Nova licitacija za prodaju dva objekta, čija procijenjena vrijednost iznosi 7,8 miliona KM, zakazana je za 20. decembar.

Tomić je danas za CAPITAL potvrdio da, nakon konsultacije sa stečajnim sudijom, nije prihvaćen Milojevićev zahtjev, naglašavajući da nije dostavio dokaz da je izvjesno da će dobiti kredit kojim bi platio izlicitirani iznos.

„Danas smo objavili novi javni poziv, a razlog je taj što kupac koji je na prošloj licitaciji kupio dva objekta nije platio izlicitirani iznos, niti je prilikom podnošenja zahtjeva za produženje roka imao bilo kakav dokaz od banke koji garantuje da je njegov kredit u razmatranju i da će biti odobren. S obzirom na to da plaćanje nije izvjesno nismo htjeli da odugovlačimo dalje, proglasili smo tu licitaciju neuspjelom i raspisali novu“, rekao je Tomić.

On je istakao da je u posljednje vrijeme postalo pravilo, a ne izuzetak, da kupci traže produženje zakonskog roka za plaćanje, koji iznosi 30 dana, zbog čega su odlučili da se ubuduće takvi zahtjevi nikome ne prihvataju.

Milojevićev sin Ognjen je, na licitaciji održanoj 4. oktobra, kupio dva objekta u centru grada, a Zdravko Milojević je tada potvrdio da je on kupac, a da je Ognjen samo učestvovao na licitaciji.

S obzirom na to da u predviđenom roku nije uspio da obezbijedi novac za kupovinu ovih objekata, Milojević je od suda tražio produženje roka, tvrdeći da će milionski iznos na računu biti za nekoliko dana.

Milojević, sa kojim danas nismo uspjeli stupiti u kontakt, prošle sedmice je za CAPITAL rekao da je obezbijedio 2,4 miliona KM i da je donio potvrdu stečajnom upravniku Lazi Đurđeviću te da je na njegov prijedlog tražio produženje roka, kako bi obezbijedio i preostali iznos.

„S obzirom na to da se radi o stranoj banci kod koje sam dobio kredit, i da provjera novca i transakcija traje deset do 12 dana, ja sam stečajnom upravniku odnio potvrdu da taj novac imam. U toku sedmice ću najvjerovatnije isplatiti kompletan izlicitirani iznos. Ja sam već htio da isplatim 2,4 miliona, ali je pravilo da se isplaćuje kompletan iznos“, rekao je Milojević prošle sedmice.

On je tada rekao i da su određeni ljudi pokušavali da ga odgovore od kupovine, kako bi se išlo na spuštanje cijene kroz  stečaj, ali da na to nije pristao.

Milojević je početkom oktobra kupio objekte „A“ i „B“ u centru grada koji nisu mogli da budu prodati za manje od 3,2 miliona KM, a on je ponudio jednu marku više od tog iznosa, odnosno 3.200.001 KM. Procijenjena vrijednost objekata, koji su prodati tek iz osamnaestog puta je 7,8 miliona KM

Medicinska elektronika je prije četiri godine prodala medicinski dio (objekat C) privatnoj zdravstvenoj ustanovi „Dea Medica“ Banjaluka za jednu petinu početne cijene, odnosno za dva miliona KM. Procijenjena vrijednost ovog objekta bila je 9,67 miliona KM.

CAPITAL: M. Čigoja

Ključne riječi:&nbsp&nbsp, , , , , , ,

Izvor