Home / Sve vijesti / Ekonomija / Privreda / Merkel najavila kontramjere protiv američkih tarifa

Merkel najavila kontramjere protiv američkih tarifa

Merkel najavila kontramjere protiv američkih tarifaBERLIN – Evropa će sprovesti kontramjere protiv američkih tarifa na uvoz čelika i aluminijuma, poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel, izrazivši žaljenje zbog iznenadne odluke predsjednika SAD Donalda Trampa da ne podrži saopštenje G7.

“Povlačenje, da se tako izrazim, preko tvita je po malo depresivno”, rekla je Merkle u intervju za tv stanicu ARD poslije samita G7 u Kanadi.

“Kao i Kanada, Evropska unija priprema kontramjere protiv američkih tarifa na uvoz čelika i aluminijuma”, rekla je Merkel, prenio je Reuters.

SAD su uvele tarife na uvoz čelika i aluminijuma iz Evrope, Kanade i Meksika.

Tramp je, nakon prijevremenog odlaska sa samita G7 u kanadskoj pokrajini Kvebek, tokom leta avionon ka Singapuru na Twitteru iznio niz optužbi na račun domaćina samita, premijera Kanade Džastina Trudoa, za koje AP navodi da su “napad bez presedana na nekog lidera zemlje koja je susjed ili saveznik SAD”.

Agencija navodi da se to desilo tokom noći, baš kada je djelovalo da je juče okončanom dvodnevnom samitu G7 došlo do smanjivanja tenzija nastalih zbog Trampovih prijetnji trgovinskim ratom.

Tramp, kojeg AP naziva “plahovitim Amerikancem”, objavio je tokom leta za Singapur, gdje bi utorak trebalo da se sastane sa sjevernokorejskim vođom Kim Džong-unom, poruku da je predstavnicima SAD na samitu G7 dao instrukcije da ne podrže zajedničko saopštenje, iako je prethodno saopšteno da tekst ima podršku svih sedam članica grupe najrazvijenih zemalja svijeta.

Sve je počelo nekoliko časova ranije kada je Trudo izašao pred novinare i kazao da se svih sedam lidera saglasilo oko zajedničkog saopštenja. Kanadski premijer je potom rekao da je Trampu ponovio da će američke tarife nanijeti štetu industrijama i radicima obje zemlje i naveo da ne bi “uživao” u uvođenju mera odmazde, ali da ne bi u tome ni oklijevao.

“Ja ću uvijek štiti kanadske radnike i kanadske interese. Mi Kanađani smo učtivi, mi smo razumni, ali nećemo da dozvolimo da se sa nama poigravaju”, poručio je Trudo.

Tramp je to očigledno vidio kada je već bio u predsjedničkom avionu i odmah krenuo da tvituje.

“Na osnovu Džastinovih lažnih izjava iznijetih na njegovoj konferenciji za medije, kao i činjenicu da Kanada primjenjuje ogromne tarife na našim američkim farmerima, radnicima i kompanijama, dao sam instrukcije našim američkim predstavnicima da ne podrže saopštenje pošto razmatramo tarife na automobile koji preplavljuju američko tržište!”, napisao je Tramp na društvenoj mreži. Tanjug

 

Ključne riječi:&nbsp&nbsp, , , , ,

Izvor