Home / Sve vijesti / Politika / Меркел предлаже решење за Косово по моделу „двије Њемачке“!
German Chancellor Angela Merkel, right, Serbia's Prime Minister Aleksandar Vucic brief the media prior to talks at the chancellery in Berlin, Tuesday, March 14, 2017. (AP Photo/Markus Schreiber)

Меркел предлаже решење за Косово по моделу „двије Њемачке“!

Вучић је данас у посјети Меркеловој, а наши добро обавијештени извори кажу да ће му она, уз ручак, на сто поставити предлог решења за Косово који је сачинио њен пријатељ, професор Универзитета у Букурешту, Франц-Лотар Алтман.

За овај предлог се залажу и неки други западни политичари, а први пут је био споменут током преговора о Косову 2007. године од стране Волфганга Ишингера, представника ЕУ у посредничкој „тројци“.

Укратко, овај модел нуди решење по угледу на Западну и Источну Њемачку, после Другог свјетског рата. Наиме, БРД и ДДР након више од двије деценије договориле су се, упркос међусобном непризнавању, да обе постану равноправне чланице УН као самосталне државе 1972. године.

Професор универзитета „Лудвиг Максимилијан“ и један од најбољих познавалаца Балкана у Њемачкој, Вернер Вајденфелд, приликом покретања унутрашњег дијалога је објаснио да је ово начин да се направи уступак обема странама у дијалогу које не желе да попусте.

– Решење је изнађено тако што су склапани споразуми и уговори у којима нико није морао да учини неки темељни уступак. Дакле, стране у конфликту су могле да задрже своје основне позиције. Ако хоћете да се практичне ствари побољшају, да се омогуће контакти, или да се уклоне препреке у путничком саобраћају, то је добар модел – закључио је раније Вајденфелд.

Сличног размишљања је и професор Универзитета у Букурешту Франц-Лотар Алтман, иначе лични пријатељ њемачке канцеларке Ангеле Меркел. Он је уочи посјете предсједника Србије Александра Вучића Берлину, поново актуелизовао ово питање и решење за српски народ на Косову.

Како је рекао за Тањуг и портал European Western Balkans, за разлику од појединих чланица ЕУ, Њемачка не инсистира да Београд званично призна Косово као независну државу.

– Њемачка разматра евентуално чланство Косова у ЕУ, што је немогуће уколико Београд инсистира да је Косово део Србије. Ипак, ситуација између двије Њемачке за вријеме Хладног рата, када је такозвани „Основни уговор“ потписан 1972. године, отворио је врата међународних организација тадашњој Источној Немачкој и то без њеног званичног признавања – рекао је Алтман.