Home / Društvo / Miholjsko leto polako napušta Srbiju, kada će prvi sneg?

Miholjsko leto polako napušta Srbiju, kada će prvi sneg?

Miholjsko leto polako napušta Srbiju, ali hladnije vreme ne treba očekivati pre 20. novembra.
Na planinama se sneg očekuje krajem meseca, a u gradovima tek sredinom decembra.
Prethodni vikend bio je poslednji ove godine sa temperaturama iznad 20 stepeni Celzijusovih, ali meteorolog Nedeljko Todorović iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) napominje da će se suvo i toplo vreme sa temperaturama u blagom padu zadržati sve do polovine meseca, uz moguće manje padavine u petak i subotu.
“Nakon toga, u drugoj polovini novembra, temperature će biti prosečne za ovaj mesec. Nešto hladnije vreme može se očekivati posle 20. novembra, kada maksimalna dnevna temperatura ne bi trebalo da bude veća od 10 stepeni”, istakao je on.
Kako je dodao, u višim predelima krajem novembra se očekuje malo snega, ali se on neće dugo zadržati.
“S druge strane, u nižim predelima, odnosno gradovima, prvi sneg bi trebalo da padne sredinom decembra. Ipak, neće biti velikih količina snega kakve se tada očekuju na planinama”, rekao je Todorović.
U Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije su nedavno objavili svoju dugoročnu prognozu za narednu zimu po kojoj će naredni meseci biti nešto topliji od proseka, ali i vlažniji uz više padavina.
Bez obzira na to, Todorović smatra da je još rano dugoročno prognozirati vremenske prilike tokom naredne zime.
Meteorolog kompanije “Veder tu ambrela” Đorđe Đurić, takođe, smatra da je veoma teško sada već reći kakva zima očekuje Srbiju.
“Sigurno je da nas tek krajem novembra ocekuje pravo jesenje vreme, a sneg u decembru u gradovima je moguć samo kroz bljuzgavicu. Najverovatnije će prvi pravi sneg pasti posle Božića, ali i to je podložno promenama”, rekao je Đurić, ističući da su poslednjih meseci konstantne nagle promene.
Blic konstatuje da, ukoliko se pogledaju zime poslednjih godina, sneg se može očekivati i veoma kasno – u februaru ili martu.