Home / Društvo / Milivojević: Ugljaninova izjava o fašističkoj Srbiji politički egzibicionizam

Milivojević: Ugljaninova izjava o fašističkoj Srbiji politički egzibicionizam

Analitičar Cvijetin Milivojević ocenio je danas da je izjava Sulejmana Ugljanina, nosioca liste “Samoopredjeljenje” na izborima za Bošnjačko nacionalno veće (BNV), o “fašističkoj tvorevini srpskoj državi Srbiji”, vrsta političkog egzibicionizma kao i da je nedostojna za političara koji poštuje Ustav i državu Srbiju.
Navodeći da je Ugljanin tom izjavom mislio na Srbiju kao na državu koja je antibošnjačka, Milivojević je agenciji Beta rekao i da je nosilac liste “Samoopredjeljenje” jedan u nizu političara u Srbiji koji je tokom prethodnih godina obrnuo “pun krug” u svom delovanju.
“Imao je Ugljanin ratnohuškačke izjave ali povremeno i one koje su vodile ka toleranciji. On je početkom devedesetih proveo tri godine, faktički u egzilu, u Turskoj ali je potom bio deo vlasti i vrlo lojalan partner najpre Demokratskoj stranci u vladi Mirka Cvetkovića a potom i Aleksandru Vučiću u prvoj vladi Srpske napredne stranke od 2012. do 2014. godine”, rekao je Milivojević.
Milivojević je naveo da se Ugljanin sada setio da traži da Bošnjaci postanu konstitutivan narod u Srbiji i u Crnoj Gori iako je ranije “otvoreno bio na poziciji otcepljenja BiH od te iste Srbije, odnosno tadašnje zajedničke države”.
Po njegovim rečima, Ugljanin nije jedini političar u Srbiji koji je imao takve vrste “punih krugova” u političkom delovanju.
“Muamer Zukorlić je danas neformalni partner Aleksandra Vučića koji govori kao jugoslovenski komunista iz 80-ih godina maltene o bratstvu i jedinstvu a ranije je znao da izrekne fatvu ili kletvu zbog jednog običnog, manje ili više simpatičnog, uratka u jednoj karikaturi u beogradskim novinama. I sam predsednik Republike počeo je karijeru sa izjavama tipa ‘100 za jednoga’ a danas bi se radije svadjao sa Srbima koji ne priznaju potencijalno priznanje Kosova, tako da je i on obrnuo pun krug”, kazao je Milivojević.
Nosilac liste “Samoopredjeljenje” Sulejman Ugljanin proglasio je sinoć pobedu na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) i poručio da je ono “ostalo i da će i dalje biti bošnjačko”.
“Zadovoljan sam što ćemo sada sa više političkih opcija deliti odgovornost i što ćemo zajedno pobediti tu neman, fašističku tvorevinu srpsku državu Srbiju, koja želi da legalizuje genocid i zločine kao sredstvo osvajanja teritorija i rešavanja političkih pitanja”, kazao je Ugljanin.