Home / Sve vijesti / Politika / Moguć izlazak Moskve iz Svjetske trgovinske organizacije

Moguć izlazak Moskve iz Svjetske trgovinske organizacije

Moskva – Rusija bi mogla da izađe iz Svjetske trgovinske organizacije /STO/ u slučaju da se ispuni zahtjev EU za naplatu kazne od 1,39 milijardi evra godišnje od Rusije zbog ograničavanja uvoza svinjskog mesa, izjavio je prvi zamjenik predsjedavajućeg Odbora za ekonomiju Savjeta Federacije Rusije Sergej Kalašnjikov.“Sankcije uopšte nisu u saglasnosti sa pravilima STO“, rekao je Kalašnjikov za „Sputnjik“.

On je naglasio da je uvođenje evropskih sankcija Rusiji i recipročni embargo na isporuku hrane iz Evropske unije apsolutno van logike zakonodavstva koje se odnosi u STO.

„Ako se ispuni zahtjev Evropske unije, vjerovatno ćemo morati da ograničimo svoje učešće u STO, možda i u potpunosti“, smatra senator.

Kalašnjikov je istakao da su Evropljani prvi počeli da krše pravila STO, koristeći politiku sankcija protiv Rusije.

Ranije je „Politiko“ objavio da zbog ograničenja uvoza svinjetine Evropska unija namjerava da od Rusije traži 1,39 milijardi evra godišnje, a STO je već uputila zahtjev Brisela arbitražnom sudu.

List ističe da je zahtijevana kompenzacija jednaka ukupnoj vrijednosti izvoza svinjskog mesa iz EU u Rusiju 2013. godine. Planirano je da se kazna svake godine uvećava za 15 odsto.