Home / Sve vijesti / Politika / Na terenu i specijalci: Migranti zaustavljeni kod Konjica! VIDEO

Na terenu i specijalci: Migranti zaustavljeni kod Konjica! VIDEO

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona uputilo je Specijalnu jedinicu na Ivan-sedlo a interventnu policiju na lokaciju Vladičinog hana, sjeverno od Mostara kako bi onemogućili prolazak migranata iz Sarajevu u Azilantski cenatra Selakovac.

migranti konjic1

Iz institucija Hercegovačko-neretvanskog kantona još nema zvaničnih informacija ko je izdao naredbu da autobusi sa 270 migranata budu zaustavljeni i vraćeni u Ivan sedlo.  Konvoj sa izbjeglicama mora napustiti područje HNK, a ukoliko to ne urade, rečeno im je da će intervenisati Specijalna jedinica MUP-a.

migranti konjic6

U Ivan sedlo stiglo je desatak vozila spacijalne policije iz Sarajeva, javlja reporter ATV-a sa lica mjesta.

migranti konjic6

S jedne strane tunela se nalaze policajci MUP-a HNK koji imaju naredbu da spriječe prolazak konvoja na područje koje kontrolišu, dok se s druge nalaze i pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Kantona Sarajevo koji, prema nezvaničnim informacijama,  imaju zadatak da konvoj sprovedu do odredišta u Salakovcu.

migranti konjic3

Policijski komesar MUP-a Sarajevskog kantona Mevludin Halilović izjavio je da su pripadnici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona vratili autobuse sa migrantima na Ivan-sedlo, napominjući da takve odluke može donijeti samo policijski komesar.

Nakon što je policija ispratila konvoj sa područja tog Hercegovačko-neretvanskog kantona na područje Kantona Sarajevo autobusi su parkirani pored puta, a potom su, kako bi ih obezbjeđivali, stigli specijalci iz Sarajeva u 10 kombija.

Migrantima je podijeljen samo po jedan obrok, jer se očekivalo da će već oko 10.00 časova biti u Salakovcu. Među njima ima gladnih i bolesnih pa je pozvana i Hitna pomoć.

Prema riječima jedne od volonterki, Pakistanci uglavnom žele da ostanu u BiH, dok neki iz Sirije, Maroka i ostalih zemalja žele u zemlje EU.

Za sada konvoj stoji.

Migranti koji su posljednjih mjeseci živjeli u parku kod Vijećnice u Sarajevu jutros su u pet autobusa krenuli ka Izbjegličkom centru Salakovac.

Migranti su se počeli pakovati jutros u šest sati. Nije bilo nikakvih problema, ni prisile i svi su dobrovoljno krenuli.

migranti konjic4

Prema procjenama u parku je bilo 600 migranata, a blizu 100 ih ima u parkovima na Ilidži.

Migranti su počeli stizati u Sarajevo u januaru ove godine, a malo naselje u parku kod Vijećnice formirano je u martu.

Autobusi su ispraćeni u prisustvu velikog broja službenika MUP-a KS.

(ATV, Srna)

Izvor