Home / Sve vijesti / Politika / НАСЛЕДНИЦИ УЧК: Приштина изгласала стварање „војске Косова“

НАСЛЕДНИЦИ УЧК: Приштина изгласала стварање „војске Косова“

Фото: РТРС

Влада самопроглашеног Косова једногласно је усвојила, без присуства чланова из Српске листе, три Приједлога закона о трансформацији Косовских снага безбједности у војску и по хитном постуку их доставила парламенту.

Законе је предложило надлежно министарство на чијем челу је Рустем Бериша, који је рекао да прихватањем предложених закона Косовске снаге безбједности преузимају нове задатке, а министарство КСБ тежи да прерасте у министарство одбране, пренио је портал Коха.

Премијер самопроглашеног Косва Рамуш Харадинај изјавио је након сједнице владе да је „завршетак сигурносних механизама највећа инвестиција земље у догледној будућности“.

„Косово ће изградити наоружане, професионалне, мултиетничке и инклузивне силе, усклађене с војскама мира, засноване на стандардима НАТО“, написао је Харадинај на Фејсбуку.

Предсједник самопроглашеног Косова, Хашим Тачи, међутим, сматра да је ова одлука донесена у погрешно вријеме.

Коха подсјећа да власт у Приштини већ неколико година припрема трансформацију Косовских снага безбједности у „косовску војску“ и да је, према уставним одредбама, та трансформација могућа само уз двотрећинску подршку Срба.

Власт у Приштини, међутим, сматра да трансформацију треба спровести у складу са законом, гдје подршка Срба није предвиђена.

Izvor