Home / Sve vijesti / Ekonomija / Nastavak saradnje sa MMF-om i Svjetskom bankom

Nastavak saradnje sa MMF-om i Svjetskom bankom

PODGORICA, Crna Gora nastaviće ove godine saradnju sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ i Svjetskom bankom radi jačanja održivosti i nastavka reformi u procesu fiskalne konsolidacije, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva finansija.

Ministar finansija Crne Gore Darko Radunović i guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić sastali su se u subotu sa predstavnicima MMF-a i Svjetske banke u Vašingtonu, prvog dana godišnjih sastanaka ovih međunarodnih institucija.

Na sastancima je razgovarano o mogućnostima tehničke pomoći za oblasti monetarne i fiskalne politike, shodno prioritetima koje utvrde Vlada i Centralna banka.

Predstavnici MMF-a i Svjetske banke su pozdravili ostvarene rezultate Crne Gore u procesu fiskalne konsolidacije, kao i u dijelu unapređenja finansijskog sistema, te emisiju evroobveznica, koja je, kako je ocijenjeno, do sada najpovoljnija.

“U okolnostima teških i nepopularnih mjera fiskalnog prilagođavanja, kao i zahtjevnih aktivnosti na unaprijeđenju finansijskog sistema, Crna Gora je ostvarila impresivan rast u prošloj godini od 4,4 odsto bruto domaćeg proizvoda”, navodi se u saopštenju.

Na sastancima je istaknuto da su tendencije u ovoj godini odlične, posebno u zoni realne ekonomije, kao i u dijelu jačanja fiskalne stabilnosti, kao i da su pozitivni trendovi ove godine zabilježeni u finansijskom sistemu.

Ključne riječi:&nbsp&nbsp, , ,

Izvor