Home / Sve vijesti / Ekonomija / NBS: Devizne rezerve na kraju juna 11,10 milijardi evra

NBS: Devizne rezerve na kraju juna 11,10 milijardi evra

BEOGRAD, Devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju juna 11,10 milijardi evra, i veće su za 221,1 milion evra u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na kraj juna 2017. godine, bruto devizne rezerve su povećane za 1,43 milijarde evra, saopšteno je iz NBS.

Junski nivo deviznih rezervi obezbjeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 195 odsto, i više od pet mjeseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od kriterijuma kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju juna su iznosile 9,31 milijardi evra, što je za 241 milion evra više nego na kraju maja i predstavlja njihov novi najviši nivo krajem mjeseca od 2000. godine.

Povećanje bruto deviznih rezervi u junu je u najvećoj mjeri rezultat priliva po osnovu intervencija NBS na domaćem deviznom tržištu, odnosno kupovinom deviza od banaka u iznosu od 320 miliona evra.

Dodatni doprinos većem nivou deviznih rezervi dali su i neto prilivi po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama i ostalim osnovima, sa ukupnim iznosom od 76,7 miliona evra.

Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da nadomeste odlive po osnovu neto razduženja države po deviznim kreditima i hartijama od vrednosti, koji su iznosili ukupno 97,3 miliona evra, zatim odlive po osnovu povlačenja devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka u neto iznosu 47,1 miliona evra, kao i da u potpunosti amortizuju negativan uticaj tržišnih faktora (neto 31,2 miliona evra) koji su obilježili jun.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u junu je iznosio 450,5 miliona evra i bio je za 63,4 miliona manji nego u prethodnom mjesecu.

U prvih šest mjeseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3,71 milijarda evra.

U junu je zabilježena nominalna aprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,1 odsto, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 365 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa. Tanjug

Izvor