Home / Sve vijesti / Kultura / НИШТА НЕЋЕ ВРИЈЕДИТИ НИ ДРЖАВА, НИ НАПРЕДАК АКО СЕ СРБИ НЕ БУДУ РАЂАЛИ

НИШТА НЕЋЕ ВРИЈЕДИТИ НИ ДРЖАВА, НИ НАПРЕДАК АКО СЕ СРБИ НЕ БУДУ РАЂАЛИ

БЕОГРАД, 7. ЈАНУАРА /СРНА/ – Његова светост патријарх српски Иринеј поручио је у божићној посланици да српском народу ништа неће вриједити ни држава, нити уређени градови и села, ни економски напредак коме толико тежи, нити сва добра овога свијета, ако више умире него што се рађа и буде занемаривао заповијест – “Рађајте се и множите и напуните земљу и владајте њоме”.

Српски патријарх је подсјетио да прецима није било тешко да, током своје бурне историје, изнова, послије најтежих искушења и невоља, а некада и дословце из пепела, васпоставе државу, привреду, културу и све оно што их је одувијек чинило припадницима истински европске цивилизације, “јер су њихови домови били испуњени вјером, врлинама и снагом, док су им се дјеца изобилно рађала”.

“Имајмо отуда на уму закон Господњи и опомињимо се нарочито заповести Божје дате прародитељима Адаму и Еви која гласи: `Рађајте се и множите се, и напуните земљу, и владајте њоме`. Стога, љубљени у Христу Исусу, немојмо занемаривати испуњавање ове заповести. И сам Господ љубави својевољно пристаде да се оваплоти и поживи међу нама, а рођењем од Дјеве Марије занавек освети и даде смисао материнству и рађању”, неведено је у божићној посланици.

Он је позвао вјерне да се у светим божићним данима усрдно моле за сву једновјерну браћу и сестре у отаџбини и расијању, а посебно да срцем и душом буду једно са многострадалним православним српским народом који вјерно чува и брани сваку стопу свете земље Косова и Метохије, која му је, да не заборави никада, дарована од Господа као вјечни залог.

Према његовим ријечима, бурна времена су долазила и пролазила, а за све то вријеме наши преци су у својим срцима неизбрисиво носили Пећку патријаршију, Грачаницу, Богородицу Љевишку, Бањску, Дечане, Свете архангеле и на хиљаде других светих олтара широм Косова и Метохије.
“Знали су и памтили ко је на ту свету земљу крочио још у давном седмом столећу и раније, како бележе византијске хронике. Знали су ко је остављао записе на грнчарији из 9. века и ко је отварао прве школе при манастирима, писао књиге, живописао фреске и иконе, зидао храмове, отварао прве болнице, писао словенске књиге”, подсјетио је патријарх српски.

Он је нагласио да су наши преци знали и да је велики рашки жупан Вукан у 11. вијеку одбранио град Звечан, као што су знали који су владари из лозе Немањића, Лазаревића, Бранковића, Петровића, Обреновића и Карађорђевића подизали светиње широм српске земље.

“Све су то знали наши преци, браћо и сестре, а знамо то и ми, њихови потомци. Знамо још нешто. Знамо да је на Косову и Метохији остао наш напаћени народ да мученички исповеда своју свету православну веру и храбро сведочи своје српско име. Знамо, као што и они знају, и не заборављамо ништа од свега тога, јер су Косово и Метохија наш Јерусалим, наша света земља. И зато можемо да, заједно са псалмопојцем Давидом, молитвено обећамо: `Ако заборавим тебе, Јерусалиме – ако заборавим тебе, Косово и Метохијо – нека ме заборави десница моја`”, навео је патријарх српски.

Он је упозорио да су православни, не само на Косову и Метохији, него и другдје, суочени са искушењима.

“Посебно данас, Богомладенац Христос подстиче да ми, православни хришћани и деца Цркве, Његовом благодаћу оснажени, без обзира на то како се други односе према нама било где, у отаџбини, окружењу и васцелом свету, свима узвраћамо, по заповести Божјој, братски и пријатељски, ма које вере и народности они били, знајући да нас Бог љубави пита шта ми чинимо другима, а не шта други чине нама”, рекао је патријарх Иринеј.

Он је нагласио да се на дан када Пресвјета Дјева Марија рађа Превјечнога Бога, треба молити за све људе, а нарочито за младе, намучене страшним пороцима наркоманије, алкохолизма, разврата, љењости, гњева, среброљубља, зависти, гордости, неумјерености, безосјећајности и свим другим пороцима који, обећавајући привидну радост, заправо унижавају боголико достојанство човјека и чине га робом.

“Злоупотреба дарова Божјих и потенцијала које имамо, као и избор погрешног стила живота, раслабљује и разара нашу слободу, ниподаштава нашу личност, производи осећај празнине и бесмисла и напослетку, води у духовно ропство. Слобода је, драга наша децо духовна, слобода за Христа, за другога, за живот и здравље. слобода за вечност. Такву слободу нам може дати једино Бог, јер је управо Он слобода, смелост и снага”, указао је патријарх српски.

Он је нагласио да се блага вијест рођења Христовог данас објављује и свијету у којем звецка оружје, у којем се спроводи насиље над појединцима и народима, у којем владају неједнакост и социјална неправда, у којем су невина дјеца жртве ратних сукоба, различитих врста злоупотреба и глади, над којим је свакодневно надвијена нуклеарна пријетња.

“Иако забринути, не губећи наду, молимо се Витлејемском Богомладенцу да просветли таму и окрене добру оне који држе полуге моћи у својим рукама. Не бојмо се. Уместо овоземаљских брига и страха, молимо се да мир Божји данас испуни наша срца. То је мир који није пасивност и равнодушност него динамична, стваралачка и, поврх свега, непрестано активна сила која има моћ да преображава, као и да доноси спасење не само нама већ и људима око нас”, рекао је патријарх српски.

Он је поручио да “Бог који је са нама – Емануил јесте управо тај мир кроз који долази мир Царства небеског”.

“Славећи данашњи празник, помолимо се да срца наша постану Витлејемска пећина у којој се рађа Христос Син Божји, како бисмо и ми, обасјани светлошћу витлејемске звезде, просвећени мудрошћу мудраца са Истока, надахнути Духом Светим, који је осенио Мајку над мајкама и умирио немире праведнога Јосифа, смело клицали на све четири стране света, објављујући долазак Онога који нас спасава”, поручио је Његова светост патријарх српски Иринеј у божићној посланици.

SRNA