Home / Sve vijesti / Nobelova nagrada za mir dodeljena borcima protiv seksualnog nasilja u ratu

Nobelova nagrada za mir dodeljena borcima protiv seksualnog nasilja u ratu

Kongoanac Denis Mukvege i Nadia Murad iz Jazidi zajednice dobili su ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir za napore za okončanje upotrebe seksualnog nasilja kao oružja u ratu, saopšteno je danas u Oslu.
Mukvege, ginekolog iz Demokratske Republike Kongo koji se specijalizovao u lečenju žrtava silovanja i ekstremnog seksualnog nasilja, kritičan je prema kongoanskoj vladi. Murad, pripadnica zajednice Jazida, bila je zarobljenica grupe Islamska država i sama žrtva seksualnog nasilja.
Oni su dobili nagradu za “svoje napore da se okonča upotreba seksualnog nasilja kao oružja u ratu i oružanim sukobima”, saopštio je danas Norveški Nobelov komitet.
Ginekolog i žrtva, Denis Mukvege i Nadija Murad, jesu otelotvorenje svetskog pokreta koji prevazilazi okvir samo sukoba kao što je pokret “I ja” (Me Too), koji je nastao pre godinu dana po otkrićima o seksualnom zlostavljanju u medijima, prenosi agencija Frans pres.
Već su dodeljene ostale ovogodišnje Nobelove nagrade: za medicinu, fiziku i hemiju i ostaje još da se objavi nagrada za ekonomiju. Nobelova nagrada za mir jedina je koja se dodeljuje u Norveškoj.