Home / Sve vijesti / Kultura / НОВА КЊИГА У РУКАМА НОВИНАРА

НОВА КЊИГА У РУКАМА НОВИНАРА

 

Новинарска критичка јавност са југа Србије упрла још једном прст на књижевно стваралаштво

 

 

,,Кад пожелиш да се вратиш“ наслов је нове књиге Биљане Димчић који је заинтригирао стручну јавност у региону у времену пољуљаних вредности како у уметничком тако и у културном смислу.. Наиме, реч је о необичној поезији 21. века, у издању културне установе града Врања која носи назив Народни универзитет (основан 1955. године са циљем промовисања образовања и уметности преко Издавачког савета).

За књигу би се рекло да је модеран начин казивања лирике са традиционалним бравурама исконског православног уподобљавања у највеће вредности данашњице. Како ауторка напомиње, на овој књизи је забележена сарадња са француским фотографом из Париза Michel Casamia изазивајући велико занимање и нудећи другачији облик говорења суштине кроз спој изврсних фотографија и речи.

 

УПОЗНАВАЊЕ СА АУТОРКОМ

Биљана Димчић је дипломирала новинарство и комуникологију на београдском Факултету политичких наука 2005. године. У току студија усавршавала је уметност говора у информативној редакцији отвореног програма Радио Београда (радио емисије У овом тренутку и У средишту пажње), где је и допломирала на теми „Информативна функција Првог програма Радио Београда“ код некадашњег главног и одговорног уредника др Радета Вељановског.

Након новинарског посла, уследио је ангажман у кабинету тадашњег министра, постављеног за Министарство рада, запошљавања и социјалне политике у Влади Републике Србије, као стручни сарадник из области односа с јавношћу, приређујући телевизијске емисије у вези са изборном кампањом кабинета министра и министарства у целини. Такође је водила послове комуникација на реномираном приватном Факултету информационих технологија, који егзистира  у саставу београдског Универзитета „Метрополитан“. Запажени су њени резултати као консултанта у стручним анализама за SDC – Swiss Agency for Development and Cooperation на југу Србије.

Ауторка је књиге новинарске приче – „Разговори“, у којој се могу пронаћи, интервјуи са популарним личностима попут кантаутора Кемала Монтена, онда музичара Владе Дивљана, новинара светских телевизијских мрежа Аљоше Миленковића, врхунског глумца Небојше Дугалића и других.

Нова књига стихова ,,Кад пожелиш да се вратиш” обогаћена је фотографијама из Француске, док је рецензију за поезију радила наша истакнута књижевница Мирјана Штефаницки Антонић. О итервјуима са популарним личностима, њих деветнаест, оцену је дала политиколог за новинарство Марија Петруљевић.

Почаствовани гост последњег поетског спектакла је свакако уметник из Париза господин Casamia, дугогодишњи стваралац уметничког израза кроз нове медије, користећи фотографију као начин изражавања у модерном добу. Michel Casamia je директор фотографије сопственог бренда и сарадник светских модних магазина попут Vogue, Elle, Cosmopolitan  … Такође је изврсном фотографијом овековечио наступ популарне џез певачице и пијанисткиње Diana Jean Krall.

У припреми је Биљанин први роман ,,Срна на путу до Санкт Петербурга.”