Home / Društvo / Nova špijunska afera: Austrija, Rus i 300.000 evra

Nova špijunska afera: Austrija, Rus i 300.000 evra

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da je “neprijatno iznenađen” vestima da je bivši austrijski pukovnik optužen da je špijunirao za Moskvu.
Jedan u međuvremenu penzionisani pukovnik austrijske vojske, tokom svog aktivnog službovanja špijunirao je 30 godina za Rusiju, otkrile su austrijske vlasti zahvaljujući informacijama dobijenim od jedne strane obaveštajne službe. Austrijski kancelar Sebastijan Kurc i ministar odbrane potvrdili da je pokrenuta istraga.
Informacija je dobijena, kako se navodi, od jedne strane obaveštajne službe.
Kurc je, na vanredno zakazanoj konferenciji za štampu osudio delovanje Rusije i poručio da tako nešto nije u redu. On je istakao da ruski predsednik Vladimir Putin treba lično da razjasni ovu stvar. “Tako nešto se ne radi i to važi za sve nacije”, naglasio je on.
Kurc je najavio da će ambasador Rusije biti pozvan na razgovor u Ministarstvo inostranih poslova, te negirao tvrdnje da saradnja austrijskih sa međunarodnim obaveštajnim službama ne funkcioniše. “Na osnovu otkrivanja ove afere može se videti da smo odlično umreženi”, naglasio je on.
Kako je preneo Tas, austrijski kancelar rekao je i da “Beč ne planira da povuče ambasadora iz Rusije”.
Prvi kontakt sa austrijskim pukovnikom i ruskih službi ostvaren je 1988. godine tokom njegove posete Teheranu, gde je vrbovan i nakon čega je tri decenije slao informacije Rusima, za šta je “kasirao” 300.000 evra, tvrdi bečki dnevnik “Kronen cajtung”.
Moskvu su pre svega interesovale informacije o borbenim avionima “jurofajter”. Pukovnik je delovao veoma profesionalno, imao je neupadljivu funkciju u rukovodstvu vojske. Svake dve nedelje je održavao kontakt sa svojom ruskom vezom pod imenom “Jurij”.
Neposredno pred otkrivanje pukovnik je slao i izveštaje o situaciji migracije u Austriji, te i sastavljao detaljne profile ličnosti mnogih visokih oficira u austrijskoj vojsci.
Kada su Rusi dobili informaciju o mogućem otkriću svog špijuna dobio je nalog da sav materijal uništi, ali su to austrijske vlasti, prema pisanju medija, sprečile.
Njemu sada preti maksimalna kazna od dve godine zatvora zbog podrške vojne obaveštajne službe jedne strane države.