Home / Sve vijesti / Ekonomija / Novalić pozvao Parlament da usvoji budžet

Novalić pozvao Parlament da usvoji budžet

SARAJEVO,  Premijer Federacije BiH /FBiH/ Fadil Novalić pozvao je Parlament Federacije da iduće sedmice usvoji zakon o budžetu FBiH za ovu godinu, kako bi se izbjeglo donošenje odluke o privremenom finansiranju ovog entiteta. 

“Treba po svaku cijenu izbjeći odluku o privremenom finansiranju. Neusvajanje budžeta ozbiljno ugrožava našu privredu i koči ekonomski razvoj”, rekao je Novalić za portal “Kliks” i dodao da su nakon praznika obavljene konsultacije s Kolegijumom Predstavničkog doma u vezi sa deblokiranjem zakona o budžetu i penzijsko-invalidskom osiguranju /PIO/.

U utorak, 16. januara, oba doma Parlamenta FBiH bi na vanrednim sjednicama trebalo da razmatraju Prijedlog zakona o budžetu za ovu godinu u koji su uvrštena sredstva za saniranje naslijeđenih dugovanja poljoprivredi, kao i za realizaciju sporazuma o borcima.

“Ako FBiH pređe na privremeno finansiranje, ovaj novac do daljeg neće biti operativan. Vidjeli ste ovih dana brojne apele predstavnika raznih kategorija društva koji traže da se parlamentarci konačno uozbilje”, rekao je Novalić ističući da građani ne smiju postati taoci politikantskih nesporazuma.

Ministar finansija FBiH Jelka Milićević najavila je za sutra razgovore predstavnika Vlade FBiH i kolegijuma oba doma Parlamenta FBiH kako bi se otkočio zastoj u Parlamentu u vezi sa usvajanjem budžeta za 2018. godinu.

Prema njenim riječima, FBiH ima na raspolaganju čitav januar za usvajanje budžeta za 2018. godinu i to neće biti pitanje koje bi moglo ugroziti nastavak aranžmana s MMF-om.

Federalno ministarstvo finansija izradilo je budžet FBiH za 2018. godinu u iznosu od 2,88 milijardi KM i Zakon o izvršavanju budžeta FBiH za 2018. godinu koji su dostavljeni u parlamentarnu proceduru.

Predloženi budžet najveći je do sada, pri čemu su sredstva za kapitalne investicije značajno povećana i iznose 250 miliona KM ili oko devet odsto budžeta. Srna

Ključne riječi:&nbsp&nbsp, , , ,

Izvor