Home / Sve vijesti / Kultura / НОВОСАЂАНИ ВОЛЕ ДОСТОЈЕВСКОГ: Трибина о руском класику изазвала изузетну пажњу

НОВОСАЂАНИ ВОЛЕ ДОСТОЈЕВСКОГ: Трибина о руском класику изазвала изузетну пажњу

Фото: intermagazin.rs

У КУЛТУРНОМ центру Новог Сада велику пажњу Новосађана побудила је трибина историчара Милована Балабана „Достојевски – пакао и рај руске душе.”

Више од 150 посетилаца је у среду у простору „Трибине младих“ КЦНС, с великим интересовањем слушало филозофски осврт проф Балабана и Фате Егановић, дипломираног филолога србистике, на живот и дело једног од највећих писаца свих времена.

Егановићева је публици, у којој су доминирали млади људи, говорила о књижевном и животном путу Фјодора Михаиловича Достојевског (Москва, 1821 – Санкт Петербург, 1881), његовој младости, робији и повратку који ће га избацити на површину јавног живота Русије друге половине 19. века.

Било је то време када је руска, али и светска књижевност, постала богатија за насловекао што су “Записи из подземља”, “Злочин и казна”, Зли дуси”, “Браћа Карамазови,” “Коцкар“, “Идиот“ и друга непоновљива књижевна дела због којих се Достојевски сматра утенмељивачем психолошког романа.

Балабан је казао да Достојевски слови и за православног филозофа, али и пророка у најпозитивнијем смислу те речи.

– Његов “Велики инквизитор” говори о последњим временима, као и о стратегији вођења света ка победи човеко-бога на уштрб Бого-човека, односно самог Христа – рекао је овај угледни новосадски историчар.

Балабан је додао и да Достојевски, антихеројима који овај свет виде као ђавољи хаос и теже да га или униште или у тоталу овладају њим, у својим књижевним делима супротставља хероје, који су чувари оне есхатолошке истине, самог Господа Исуса Христа, који ће овладати светом после свих мука кроз које ће он проћи.

Управо из тог разлога Балабан је на овој трибини акценат ставио ставио на Достојевског као трагаоца за Христом и позитивног пророка, који из свог личног искуства сагледава пакао и рај сопствене душе, руске душе, али и читавог човечанства, дајући православљу и Русима као народу, специфичну улогу у целокупној историји човечанства.

Izvor