Home / Sve vijesti / Izdavaštvo / О књизи Бранка Шкорића „Шах – најважније споредна ствар“

О књизи Бранка Шкорића „Шах – најважније споредна ствар“

„Шах је живот и више од тога“, поручује нам Бранко Шкорић. У издању Беосинга 2012. године у Београду изашла је његова књига „Шах – најважнија споредна ствар“.
Ово није књига, која ће Вас научити да играте шах. Ово није књига, која ће Вас учинити великим победником на турнирима. Али ово јесте књига, која ће Вас мотивисати да се заинтересујете за шах, као друштвену игру, било да је у питању такмичарски или рекреативни, а научићете и химну ФИДЕ, нешто о богињи шаха Каиси и прочитати причу Бранка Шкорића о његовом искуству са шахом.
Ова монографија садржи и шаховске занимљивости, потезе чувених мајтора, кратке анализе мишљења шахиста, писма, исечке из новина и фотографије са чувених шаховских турнира.
Ипак, аутор наводи да му титуле нису важне и да му је шах само хоби. То је права „љубав из љубави“, а не у циљу да се нешто материјално освоји или стекне.

О аутору:

Бранко Шкорић је рођен 17. јула 1941. године у Медвиђи, селу недалеко од Бенковца. Студирао је у Задру на Педагошкој академији и Филозофском факултету, где је дипломирао на групи за српскохрватски језик и историју. Од 1967. године живи у Холандији.
Бавио се просветним радом. Предавао је српскохрватски језик на Радничком универзитету у Амстердаму. А од 1972. године, када је основао прву југословенску допунску школу у Холандији, до одласка у пензију 2004. године, радио је у одељењу за школство Општине Амстердам.
Бави се шахом, а пише и поезију. Објавио је збирку поезије „Птица чаробница и друге песме“ 2008. године. Своје мемоаре „Сећања – ако живот обмане“ објавио је 2015. године.

Пише МА Дајана Лазаревић