Home / Društvo / Obilježena krsna slava crkve u Dubnici kod Kalesije

Obilježena krsna slava crkve u Dubnici kod Kalesije

Uz prisustvo velikog broja pravoslavnih vjernika, obilježena je krsna slava crkve Svetih Joakima i Ane u Dubnici kod Kalesije.

Foto: Boro Dukić

Crkva je je bila premala da bi primila sve vjernike koji su došli da zajedno sa sveštenstvom Srpske pravoslavne Crkve proslave veliki praznik Svete Joakima i Anu, krsnu slavu pravoslavnog hrama u Dubnici.

Foto: Boro Dukić

Slava se proslavlja svake godine 22. septembra, dan nakon velikog praznika Rođenja Presvete Bogorodice – Male Gospojine.

Foto: Boro Dukić

Slavlju su prisustvovali Sead Džafić, načelnik opštine Kalesija i Ljubo Petrović, načelnik opštine Osmaci.

Sanacija šteta nastalih usljed vremenskih prilika na  pravoslavnoj crkvi u Dubnici, bila je tema razgovora između načelnika opštine Kalesija Seada Džafića, njegovog savjetnika Fikreta Suljkanovića i sveštenika osmačko-dubničkog Marka Danojlovića.

Obzirom da je Marko Danojlović na mjesto sveštenika izabran prije nekoliko mjeseci, načelnik Sead Džafić ga je upoznao sa radom, ali i planovima kada je u pitanju finansiranje vjerskih zajednica.

Prema riječima načelnika Seada Džafića, on će iz Budžeta opštine Kalesija podržati sanaciju šteta na pravoslavnoj crkvi u Dubnici u iznosu od 2.000 KM, a također će određen iznos darovati i iz firme “Unis Tok” čiji je vlasnik.

“Ovo je veliki gest, mogu slobodno reći velikog čovjeka koji obnaša funkciju načelnika. Hvala mu u ime svih vjernika Srpske pravoslavne crkve i mi želimo da budemo dio Kalesije i da se uzajamno pomažemo i radimo zajedno za dobobit svih naroda” – , istakao je sveštenik Danojlović.

Foto: Boro Dukić

Crkva Svetih Joakima i Ane, izgrađena je početkom prošlog vijeka, veliku štetu pretrpjela je tokom svih ratova na ovim prostorima. Njena obnova završena je 2008. godine, kada je osveštana i otvorena za vjernike.

 

 

 

Boro Dukić/ASinfo.info