Home / Sve vijesti / Ekonomija / Privreda / Očekivana vrijednost poljoprivredne proizvodnje 1,6 milijardi KM

Očekivana vrijednost poljoprivredne proizvodnje 1,6 milijardi KM

BANJALUKA, Ukupna očekivana vrijednost poljoprivredne proizvodnje u Republici Srpskoj u ovoj godini procjenjuje se na 1,6 milijardi KM, rečeno je Srni u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

U Ministarstvu navode da je procijenjeni udio animalne proizvodnje u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji 50,8 odsto, a biljne 49,2 odsto.

“Zahvaljujući većim sredstvima izdvojenim za podsticaje u 2018. godini procjenjuje se da će ukupna ratarska proizvodnja biti za 25 odsto veća nego prošle godine, povrtarska za 15 odsto i voćarska za pet odsto”, navode u Ministarstvu.

Prema procjenama Ministarstva, ukupna proizvodnja najvažnijih ratarskih i povrtarskih kultura u proljećnoj sjetvi zasnovaće se na oko 155.768 hektara, a očekivana vrijednost proizvodnje ovih usjeva je oko 600 miliona KM.

“Ako se tome doda i voćarska proizvodnja koja se procjenjuje na oko 201 milion KM, dolazimo do cifre od 802.452.717 KM očekivane vrijednosti biljne proizvodnje u 2018. godini”, tvrde u Ministartvu.

U Ministarstvu napominju da uslovi za zasnivanje novog proizvodnog ciklusa zavise od vremenskih uslova, s jedne strane, i dostupnosti repromaterijala i drugih faktora proizvodnje, s druge.

Prema informacijama područnih jedinica resora za pružanje stručnih usluga Ministarstva poljoprivrede, snabdjevenost repromaterijalom za proljećnu sjetvu je zadovoljavajuća, a većina reporomaterijala je jeftinija nego prošle godine. Srna

Ključne riječi:&nbsp&nbsp, , ,

Izvor