Home / Sve vijesti / Politika / Odata počast Srbima stradalim u Zapadnoj Slavoniji

Odata počast Srbima stradalim u Zapadnoj Slavoniji

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je u Gradišci položio vijenac na spomen-ploču poginulim Srbima iz Zapadne Slavonije povodom obilježavanja 22 godine od njihovog stradanja u akciji hrvatskih oružanih snaga “Bljesak” u kojoj je ubijeno ili nestalo 283 Srba.

Vijence su položili ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović u ime Vlade Srpske, zatim delegacija Narodne skupštine, izaslanik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Velimir Sakan, kao i predstavnici Konzulata Srbije u Banjaluci i opštine Gradiška.

Vijence su položili i predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, Udruženja protjeranih Srba iz Zapadne Slavonije, Udruženja porodica nestalih “Suza” i predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica u Srbiji Miodrag Linta, kao i članovi porodica žrtava.

Prethodno je u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci služen parastos za stradale Srbe.

Obilježavanje će biti nastavljeno obraćanjem zvaničnika i tradicionalnim polaganjem vijenaca i spuštanjem cvijeća sa mosta u rijeku Savu u znak sjećanja na žrtve.

Danas se navršavaju 22 godine od akcije hrvatskih oružanih snaga “Bljesak” na Zapadnu Slavoniju koja je bila pod zaštitom UN, u kojoj je ubijeno ili se vodi kao nestalo 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 djece, a srpski narod je protjeran iz tog dijela Hrvatske.

(Srna)

The post Odata počast Srbima stradalim u Zapadnoj Slavoniji appeared first on ATV.

Izvor