Home / Sve vijesti / Politika / Oštrije mjere provjere za izbjeglice iz 11 zemalja pri ulasku u SAD

Oštrije mjere provjere za izbjeglice iz 11 zemalja pri ulasku u SAD

VAŠINGTON – Američko Ministarstvo za unutrašnju bezbjednost saopštilo je da će izbjeglice iz “11 zemalja visokog rizika” biti suočene sa oštrijom kontrolom i mjerama provjere u pokušaju da uđu u SAD.

U saopštenju se ne navodi o kojim zemljama se radi, navodi “Sputnjik”.

“Iznijećemo nove mjere bezbjednosti za aplikante iz zemalja visokog rizika, a čiji je cilj da spriječi da izbjeglički program zloupotrebljavaju teroristi, kriminalci i prevaranti”, rekla je sekretar za unutrašnju bezbjednost Kirstjen Nilsen.

Ona je dodala da te promjene ne samo da će da poboljšaju bezbjednost, već će, što je još važnije, omogućiti pomoć legitimnim izbjeglicama da izbjegnu progon.

Nilsenova je rekla da Vašington radi sa zemljama širom svijeta po pitanju sporazuma o razmjeni podataka u vezi sa borbom protiv terorizma.

“Šačica zemalja koje ne sarađuju po tom pitanju su meta oštrih, ali pravilno skrojenih putnih restrikcija”, rekla je ona.

Nilsenova je istakla da restrikcije nemaju nikakve veze sa rasom ili religijom, već se radi o podjeli informacija o licima koja pokušavaju da uđu u SAD.