Home / Sve vijesti / Magazin / “Otac i sin” i Bukovski u banjalučkoj “Noći teatra”

“Otac i sin” i Bukovski u banjalučkoj “Noći teatra”

U Banjaluci će u subotu, 18. novembra, biti održana evropska manifestacija “Noć teatra” u kojoj će Narodno pozorište Republike Srpske učestvovati izvođenjem predstave “Otac i sin” autora Nebojše Romčevića, u režiji Nikole Pejakovića.

Komad u originalu nosi naziv “Dečja posla”, a pored velikana pozorišne scene Petra Božovića u predstavi igraju Ljubiša Savanović, Sandra Ljubojević, Anja Ilić i Nikolina Jelisavac.

Scenografiju potpisuje Dragana Purković Macan, kostimografiju Ivana Jovanović, dok su asisteniti reditelja i scenografa bili Belinda Božičković i Milan Knežević.

Predstavu odlikuje jednostavna radnja, bez mnogo likova. Glavnu okosnicu priče nose otac (Petar Božović) i sin (Ljubiša Savanović). Odnosi između oca i sina, koji su odrastali u različitim vremenima, imajući različite slike pravih vrijednosti, glavna su tema ovog djela.

otac22

Odluka oca da ne ostavi stan sinu i snahi, pokreće borbu, kako jednih protiv drugih, tako i borbe sa samim sobom. Ko će koga prvi da pozove, ko da oprosti. Ko je dotojanstven, a ko ponižen. Unutrašnje borbe i jednog i drugog, snahe koja je ostala trudna da bi dobila stan, agentice za nekretnine koja je spremna na sve, do Spomenke, kućne pomoćnice (čiji lik je Nikolina Jelisavac sjajno dočarala) koja sve to nijemo posmatra, ali koja na kraju ipak iznese svoj stav.

U okviru manifestacije, koja je posvećna scenskim umjetnostima, Nevid teatar će se publici predstaviti izvođenjem art poezije “Bukovski – 33 u komadu”.

Predstavnik Nevid tetra Dejan Andrić rekao je da je će ovaj teatar nastupati u kafe baru “Eklektik” zbog nedostatka prostora za izvođenje predstava.

“‘Bukovski – 33 u komadu’ dio je projekta kojim želimo da ukažemo na potrebu da se što više brige pokaže za kulturu i umjetničku riječ”, rekao je Andrić novinarima u Banjaluci.

Poeziju Čarlsa Bukovskog, koja obuhvata period od 1984-1994, čitaće glumac Nevid teatra Dejan Andrić uz muzičku pratnju saksofoniste Alberta B.Savića & The Invisibles.

Organizovanjem poetsko – izvođačkih večeri „Art poezija“, Nevid teatar želi informisati i podignuti svijest građana i građanki za neke bitne aspekte lјudskog djelovanja u društvu.

teatar

Koordinator i organizator evropske manifestacije “Noć teatra” u BiH je Bosansko narodno pozorište Zenica. Predstavnik ove pozorišne kuće Merima Handanović kaže da je riječ o evropskoj manifestaciji koja se održava treće subote u novembru.

teatar22

Ona je navela da će pozorišta i organizacije koje se bave ovom umjetnošću širom BiH u toku ta 24 časa otvoriti svoja vrata publici.

“Ove godine možemo se pohvaliti da imamo mnogo veći i raznovrsniji odziv učesnika nego prošle. Cilj nam je da publici otvorimo i prostore koji nisu za šire narodne mase, te ćemo im otvoriti vrata scenskih prostora, garderobe, šminkernice, odnosno mjesta na kojima predstava zapravo nastaje”, rekla je Handanovićeva.

teatar33

Prema njenim riječima, za manifestaciju “Noć teatra” prijavila su se 24 učesnika u 13 gradova u BiH.

Izvor