Home / Sve vijesti / Ekonomija / Privreda / Otvorena Pandorina kutija, pozivi za hitnu dokapitalizaciju Konzuma

Otvorena Pandorina kutija, pozivi za hitnu dokapitalizaciju Konzuma

SARAJEVO, Iz Spoljnotrgovinske komore BiH pozivaju da odmah počne dokapitalizacija Konzuma i da Federalna vlada usvoji zakonske propise koji bi zaštitili dobavljače, dok iz Federalne vlade naglašavaju da je u toku pojačan nadzor finansijskih tokova Agrokorovih kompanija u našoj zemlji.  

Ročište za zapljenu vlasništva Agrokora u kompanijama Konzum Sarajevo, Ledo Čitluk, Boreas Kreševo i Ambalažni servis koje je zatražila Sberbanka, odgođeno je dok ne bude utvrđeno koji je sud nadležan, saopćeno je iz Agrokora.

U Spoljnotrgovinskoj komori BiH ističu da se nakon odluke za Sarajevski kiseljak zapravo otvorila Pandorina kutija sa neizvjesnim ishodom za Agrokorove kompanije u našoj zemlji koje su bile među garantima za kredite matične kompanije u Zagrebu.

“Pozivam da se žurno izvrši dokapitalizacija od strane Sarajevskog kiseljaka i Leda nad Konzumom, a nas neće interesirati ko će biti vlasnik Sarajevskog kiseljaka i Leda Čitluk, ko god to bio”, kaže potpredsjednik VTK-a BiH Bruno Bojić.

Dokapitalizacija Konzuma je bitna za dobavljače kojima Konzum duguje višemilionske iznose. Iz Spoljnotrgovinske komore BiH predlažu hitno donošenje zakonskog rješenja kojim bi bila predviđena zabrana raspolaganja imovinom Agrokorovih kompanija u našoj zemlji, sve dok ne budu plaćene obaveze prema dobavljačima.

Za one koji budno prate dešavanja u Agrokoru, zakonska rješenja su već davno trebala biti usvojena.

“Svakako da je trebalo ranije, mada je vlada govorila da nam nije potreban Lex Agrokor. Međutim, stvari su se jako usložnile kako je objavljena revizija”, kaže Borivoje Simić, urednik portala Indikator.ba.

Iz Federalne vlade ističu da je u toku usvajanje uredbe o sistemski važnim kompanijama u Federaciji, među kojima su i Agrokorove u našoj zemlji.

Uredba nije usvojena jer sindikalisti imaju određene zamjerke. Agrokorove kompanije su pod lupom federalnih institucija, poručuju iz Vlade.

“Prisutan je pojačan monitoring kontrola do maksimalnih mogućnosti koje zakon propisuje. S druge strane, mislim da su ostvareni neki rezultati, da nije došlo do nekog velikog poremećaja kad je u pitanju funkcionisanje Konzuma”, ističe Zlatko Hurtić, vanjski ekonomski savjetnik Vlade FBiH.

Iz Agrokora kratka informacija da će Sarajevski kiseljak i Ledo Čitluk postati vlasnici Konzuma BiH.

Što se tiče odluke suda o zapljeni dionica Sarajevskog kiseljaka, u Agrokoru ističu da odluka nije pravosnažna dok se ne razmotri prigovor Jamnice. Indikator.ba

Ključne riječi:&nbsp&nbsp, , , , , ,

Izvor