Home / Sve vijesti / Magazin / Ovo su najveće misterije koje još nisu razriješene!

Ovo su najveće misterije koje još nisu razriješene!

Uprkos činjenici da je naučno rasvijetljena većina aspekata naših života, ipak postoje neke pojave koje još uvijek nisu razjašnjene.

Ovo su neke od misterija koje su naučnici svrstali među top 5.

Izgubljeni grad

Atlantida je jedna od najstarijih i najvećih misterija na Zemlji. Još od drevnih vremena ljudi su pokušavali da je pronađu ovaj grad. Vjeruje se da je Atlantidu potopio cunami poslije potresa. Grčki filozof Platon opisivao je Atlantidu kao ostrvo blizu Gibraltara, koje je bilo dom najveće civilizacije na zemlji.

Prema predanjima, Atlantidu su naseljavali najljepši ljudi, tu se nalazio Posejdonov hram i sve je bilo optočen zlatom. Do danas još niko nije uspio da locira Atlantidu i pronađe njeno bogatstvo.

Mumije

Ovde se ne radi o mumijama, već osavršeno očuvanim tijelima koja su pronađena u mnogim katakombama širom sjeverne Evrope. Uprkos tome što se ljudska tijela raspadaju poslije smrti, ta tijela se ipak, zbog specifičnosti prostora, nikada nisu raspala, nego su ostala sa savršeno očuvanom kožom i unutrašnjim organima.

Hiljade takvih tijela potiče još iz gvozdenog doba i na mnogima od njih nalaze se tragovi ubistva, što navodi na zaključak da su ubijani u nekom paganskom ritualu. Međutim, još uvijek ne postoje dokazi zašto su tijela tako bačena i zašto su pronađena širom Njemačke, Irske, Velike Britanije i drugih sjevernih država Evrope.

Džek Trbosjek

Ovo je najozloglašeniji ubica svih vremena kome se ni dan-danas ne zna pravi identitet. Riječ je o serijskom ubici koji je harao Londonom između avgusta i novembra 1888. godine. Smatra se da je odgovoran za brutalna ubistva najmanje pet prostitutki u Vajtčepelu, u istočnom dijelu britanske prestonice.

Trbosjek ih je ubijao tako što bi im prerezao grkljan, a zatim sakatio, i vadio im neke organe. Smatra se da je odgovoran za još 13 sličnih ubistava u tom periodu. Narednih godina pojavile su se mnoge teorije o tome ko bi mogao da bude taj ozloglašeni ubica. Čak se sumnjalo da je to neko od članova kraljevske porodice, ali ni do dan-danas nije poznato ko je ubica.

Stounhendž

O ovom spomeniku napisani su mnoge knjige i radovi, ali još uvijek niko nije uspio da odgonetne njegovu funkciju. Stounehedž je građevina iz neolita i bronzanog doba, nalazi se u okolini Amensberija u Engleskom okrugu Viltšir, otprilike 13 km sjeverozapadno od Solsberija. Nalazi se na spisku zaštićenih spomenika UNESKO od 1986. godine. Sastavljen je od mnogih kamenih blokova, od kojih je svaki težak šest tona, i koji su postavljeni jedan do drugog odnosno jedan na drugi.

Njegova namjena i značenje još uvijek su enigma. Postoje mnoge teorije, ali još nijedna nema čvrsti dokaz. Najčešće prihvaćena teorija jeste da je to svojevrsno groblje, što je potvrđeno nalazom nekoliko grobova u njegovoj blizini koji datiraju iz istog razdoblja.

Kralj Artur

Kralj Artur, mač u kamenu, čarobnjak Merlin i vitezovi okruglog stola dio su legende o moćnom vladaru koji je pobijedio Saksonce i stvorio carstvo Engleske, Irske, Islanda, Norveške i Francuske. No, o njemu ne postoji nijedan čvrst dokaz. Sve se temelji na legendi koja se prepričava među vojničkim trupama kako bi im podigli moral.

mac u kamenu

Osim te legende, nema nikakvog drugog dokaza o maču, Merlinu, vitezovima. Uprkos nedostatku dokaza o njegovom postojanju, još uvijek postoji mnogo istoričara koji smatraju da je kralj Artur postojao i da će biti pronađeni dokazi o njegovom postojanju.

(Kurir)

Izvor