Home / Sve vijesti / Politika / Pančić: Teško je zamisliti normalnu smenu vlasti u Srbiji

Pančić: Teško je zamisliti normalnu smenu vlasti u Srbiji

Kolumnista beogradskog nedeljnika Vreme Teofil Pančić izjavio je da je teško zamisliti da će aktuelna vlast u Srbiji biti smenjena na izborima.
“Imamo jednu vrstu neproglašene ali vrlo efikasne diktature. Tek za ukras imamo nešto opozicije i nešto medija. A kada uspostavite takvu vrstu vladavine, teško je zamisliti da se ona može okončati na izborima”, rekao je Pančić na tribini “Srbija posle Vučića”.
Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović rekao je da aktuelni režim radi na “raspamećivanju” gradjana i ocenio da će nakon pada tog režima iza njega u Srbiji ostati “spržena zemlja”.
Prema njegovim rečima, nakon pada Vučićevog režima, biće veoma teško da se mediji vrate “u elementarne ljudske i civilizacijske standarde, a o profesionalnim standardima da ne govorimo, oni su daleka budućnost”.
Predsednik Nezavinog udruženja novinara Srbije Slaviša Lekić rekao je da je Vučić “porobio sve medije, poput cunamija”, tako da se danas ne zna šta je vest, odnosno šta je istina a šta laž.
“Pre nego što je ušao u politiku, Vučić je radio šest meseci na televiziji na Palama i uradio ukupno dva priloga. Tadašnji urednik Risto Djogo rekao mu je: ‘Mali, ti jesi nacionalno osvešćen, ali nisi za novinara’. Vučić nije mogao ni sebi a posebno nama da oprosti i ta frustracija je dostigla vrhunac 1998. i 1999. godine, kada je bio ministar informisanja i kada su nezavisni mediji kažnjeni sa ukupno dva i po miliona maraka. Ta njegova frustracija traje do danas”, rekao je Lekić.
Tribinu “Srbija posle Vučića” u Centru za kulturnu dekontaminaciju organizovali su NDNV i Forum ZFD. Tribine pod istim nazivom biće održane 18. i 25. oktobra u Pančevu i u Novom Sadu.