Home / Sve vijesti / Ekonomija / Почели радови на уређењу канала Дашница у Бијељини

Почели радови на уређењу канала Дашница у Бијељини

У петак, 22.6.2018. године, озваничен је почетак радова на уређењу канала Дашница кроз Град Бијељина. Почетку радова присуствовали су директор ЈУ „Воде Српске“ Милан Кикић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади РС Чедомир Стојановић и градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

Вриједност овог пројекта је 2.351.501 евра без ПДВ-а а средства су обезбијеђена из кредита Европске инвестиционе банке у оквиру кровног пројекта „Хитне помоћи и заштита од поплава у Републици Српској“ укупне вриједности 55 милиона евра.

Извођач радова је бијељинска фирма „Бук промет“ а рок за завршетак радова је 540 дана.

У оквиру овог пројекта предвиђено је уређење канала Дашница кроз центар Бијељине у дужини од 2.597,74 метра. Предвиђено је да се на обје обале изгради укупно око четири километра пјешачких, рекреативних и бициклистичких стаза са галеријама, расвјетом и осталим пратећим садржајима, као и око 960 метара канализационе мреже.

Овај пројекат има још једну компоненту која се односи на реконструкцију спојног канала између канала Дашница и Мајевичког ободног канала у дужини од 750 метара, реконструкцију спојне грађевине између канала Дашница и Глоговац, те реконструкцију још једног дијела канала Дашница у дужини од око 320 метара.

Поред канала Дашница, у наредном периоду биће покренути и пројекти санације комплетне каналске мреже у Семберији што ће допринијети бољој заштити овог дијела Републике Српске од поплава.