Home / Sve vijesti / Ekonomija / Premijerka Srbije sutra zatvara Njujoršku berzu

Premijerka Srbije sutra zatvara Njujoršku berzu

NJUJORK, Premijerka Srbije Ana Brnabić sutra će tradicionalnim udarcem u zvono zatvoriti Njujoršku berzu (New York Stock Exchange), a potom se sastati sa predsjednicom te berze Stejsi Kaningham, najavljeno iz njenog kabineta.

“Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić imaće sutra privilegiju da tradicionalnim udarcem u zvono zatvori Njujoršku berzu”, navodi se u saopštenju.

Stejsi Kaningham je u maju ove godine postavljena na čelo Njujorške berze, kao prva žena predsjednica od njenog osnivanja prije 226 godina.

Na Njujorškoj berzi se svakog dana, još od kraja 19. veka, označavaju početak i kraj rada berze. Zvono kao signal za otvaranje i zatvaranje berze uvedeno je 1903. godine.

Njujorška berza je 1995. godine uvela tradiciju redovnog pozivanja visokih zvanica koji imaju čast da označe početak i kraj rada berze udarcem u zvono.

Posljednji koji su imali čast da zatvore Njujoršku berzu, kako se navodi, bili su menadžment i gosti kompanije Koka-Kola, a među poznatima koju su kao specijalni gosti zatvorili berzu bili su i srpski teniser Novak Đoković, nekadašnji generalni sekretar UN Ban Ki Mun, rukovodstvo i partneri NASA, košarkaška zvezda Majkl Džordan, dizajner Ralf Loren, i drugi.

Njujoršku berzu posetio je veliki broj svetskih lidera i političara. beta

Izvor