Home / Ostale teme / Prepisivanje iz ugla profesora

Prepisivanje iz ugla profesora

Verovatno ne postoji osoba koja barem jednom u životu nije prepisivala. Oni sa „više iskustva“ verovatno nemaju strah da će biti uhvaćeni, dok oni neiskusniji uvek strepe. Upravo zbog toga iznosimo metode prepisivanja za koje su profesori rekli da teško mogu da ih prepoznaju i uhvate onog ko prepisuje. U nastavku saznajte o čemu se radi…

Iskustva sa učenicima osnovnih i srednjih škola

Svi profesori se slažu u jednom: napredak modernih tehnologija je doneo novine i u prepisivanju. Danas gotovo niko ne prepisuje sa klasičnih, rukom napisanih puškica. Upravo zato, profesori kažu da je jako teško uhvatiti učenika u prepisivanju. Naime, profesori mogu posumnjati da neko prepisuje, ali su male šanse da ih uhvate „na delu“. Kako kažu, današnji đaci su se usavršili u prepisivanju, a najčešće koriste mobilne telefone. Prosto je neverovatno koliko brzo mogu da kucaju pitanja držeći telefon ispod stola, da niko ne primeti.

Osnovci i srednjoškolci potvrđuju ono što su primetili profesori: da najčešće prepisuju uz pomoć telefona. Pitanja sa kontrolnog otkucaju i pošalju nekom drugaru, a on im potom pošalje odgovore. Većina njih je priznalo da je više puta primenjivalo ovu tehniku i da nikad nisu uhvaćeni. Naime, najveći broj mladih danas kuca poruke na telefonu i bez gledanja u ekran. Samim tim, na kontrolnom oni mogu otkucati pitanja, a da profesor ni ne primeti. Problem može nastati kada treba da prepišu odgovore. Posebno ako su dugi. Prečesto saginjanje i okretanje navodi profesore da posumnjaju. Pojedini učenici su priznali da su čak koristili satove za prepisivanje. To su savremeni uređaji za prepisivanje koji izgledaju kao običan sat. Razlika je samo u tome što satovi za prepisivanje imaju opciju da skladište tekst, tj. odgovore na pitanja. Jednim pritiskom na dugme sat može prikazivati sami vreme, ili tekst.

Studenti koriste sofisticiranije uređaje

Profesori fakulteta suočavaju se sa još većim probemima: studenti koriste takve uređaje za prepisivanje da ih je gotovo nemoguće uočiti. Oni kažu da često dolaze u situaciju da posumnjaju da student prepisuje, međutim retko kada mogu da nađu na koji način prepisuje. Naime, savremeni uređaji za prepisivanje su dizajnirani tako da ne budu uočljivi pa samim tim profesor će odustati od potrage za puškicama ukoliko shvati da ih neće naći,

Bubice i satovi za prepisivanje su najčešće izbor studenata koji žele da prepisuju, a da ne budu uhvaćeni. Bežične bubice biraju oni koji imaju neku osobu koja im može čitati odgovore na pitanja. Ovo može biti dobra opcija, jer se možete ponašati potpuno prirodno dok neko drugi čita odgovore. Međutim, problem mogu biti tzv. ometači koji sprečavaju uspostavljanje veze između vas i sagovornika. Satovi za prepisivanje su donekle sigurnija opcija, jer vam za to nije potrebna druga osoba. Naime, satovi za prepisivanje izgledaju isto kao i obični. Međutim, pritiskom dugmeta pojavljuje se tekst koji ste prethodno uneli. Ponovnim pritiskanjem dugmeta sat će samo pokazivati vreme. Ovo daje mnoge prednosti onome ko prepisuje: sat se lako „prebacuje“ u običan, tako da ne postoji opcija da profesor posumnja da prepisujete sa njega. Može vam oduzeti telefon, pogledati da li imate puškice, ali nema šanse da pomisli da imate sat za prepisivanje.

Izvor: Bubice.biz