Home / Sve vijesti / Ekonomija / Privreda / “Prijedorčanka” traži kooperante za proizvodnju jagode

“Prijedorčanka” traži kooperante za proizvodnju jagode

NOVI GRAD, Preduzeće “Prijedorčanka” iz Prijedora planira proširenje kooperativne proizvodnje industrijske jagode u prijedorskoj regiji a juče su uslove predstavili zainteresovanim u Novom Gradu. 

Predstavnik preduzeća u sektoru za nabavke Milan Knežević rekao je Srni da na tržištu postoji potreba za jagodom sorte “zenga zengana”.

“U prijedorskoj regiji imamo 20 kooperanata koji imaju zasade na više od dva hektara. Planirano je da ove godine podignemo još 20 zasada po jedan dunum”, rekao je on.

Koordinator projekta Žarko Tubin kaže da se proizvodnja organizuje uz podršku Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata i Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarsva i vodoprivrede.

“Planirano je da ove godine kooperantima bude sufinansirano 40 odsto cijene repromaterijala koji zadužuju kod `Prijedorčanke`. Potrebno je da se svi zainteresovani jave što prije kako bi krajem idućeg mjeseca počele aktivnosti podizanja novih zasada”, kaže Tubin.

On je naveo da će Resor za pružanje stručnih usluga asistirati prilikom podizanja zasada.

U Novom Gradu prošle godine je kod četiri kooperanta pokrenuta proizvodnja na četiri dunuma.

Do danas se u ovoj opštini prijavilo još šest zainteresovanih.

“Prijedorčanka” kooperantima obezbjeđuje repromaterijal koji otplaćuju tri godine koliko traje ugovor, a ove godine otkupna cijena je bila 1,70 KM za kilogram ovog voća. Srna

Ključne riječi:&nbsp&nbsp, , , ,

Izvor