Home / Društvo / Prijeti li uragan “Florence” SAD-u?

Prijeti li uragan “Florence” SAD-u?

Svi svjetski prognostički modeli upućuju na to da će se istočna obala Sjedinjenih Američkih Država, krajem sljedeće sedmice suočiti da super-uraganom “Florence”.

Ovaj olujni sistem trenutno se nalazi na zapadnom dijelu Atlantika, nedaleko od Bermude. U naredna dva dana, očekuje se njegovo drastično jačanje i postaje uragan četvrte kategorije i na njegovom putu naći će se čitava istočna obala.

 

 

Savezne države od Floride, preko Virdžinije do Mejna, zahvatiće “Florence” već u petak, 14. septembra, donoseći vjetrove sa udarima preko 300 kilometara na čas i vrlo obilnu kišu, što će prouzrokovati poplave. Oluja će, kako prognostički modeli navode, pogoditi i Vašington, Njujork, ali i Boston, Filadelfiju, Majami i druge veće gradove na istoku SAD-a.

Mnogi strahuju da se ne ponovi uragan “Katrina” iz 2005. godine, koji je za kratko vrijeme opustošio Nju Orleans i okolna područja.

Očekuje se da će nadležne službe sredinom sedmice sedmice poziv za evakuaciju i oprez milionima Amerikanaca koji žive na područjima za koja se očekuje da će biti pogođena uraganom.

 

 

 

 

 

 

Boro Dukić/ASinfo

Foto: Weatheronline