Home / Sve vijesti / Politika / Priština gubi podršku

Priština gubi podršku

Odluku Surinama da povuče priznavanje lažne države Kosovo mogli bi da slede i drugi. Na strani Beograda: Oman, Centralnoafrička Republika, Nigerija, Uganda…

 

Odluka Surinama da povuče priznavanje lažne države Kosovo mogla bi uskoro da dovede do toga da i nekoliko zemalja u Južnoj Americi, ali i u karipskom regionu, preispita svoje pozicije prema Prištini.

Surinam ima značajan uticaj na države na severoistoku Latinske Amerike, poput Gvajane, koja je pre četiri godine priznala Kosovo, ali i na Trinidad i Tobago, na koji se vrši snažan pritisak da stanu uz Prištinu.

Talas priznavanja nelegalno proglašene nezavisnosti južne srpske pokrajine ne samo da je zaustavljen, to su, u poslednje tri godine, ne računajući Surinam, učinile samo dve države, već bi sada mogao da uđe i u obrnuti proces.

Pročitajte još – Surinam više ne priznaje Kosovo!

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Aleksandar Gajić kaže da je moguće povući priznanje državnosti, naročito ono koje je dato suprotno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti, koja reguliše pitanje statusa KiM:

– KiM je prema međunarodnom pravu teritorija pod međunarodnom upravom koja se nalazi u sastavu Republike Srbije, pa su stoga sporna i sama priznanja. Akt Surinama je značajan za Srbiju i svakako će biti zapažen posebno među onim državama koje su priznale Kosovo.

I Pavle Jevremović, naš nekadašnji amabasador u UN, smatra da je potez Surinama ohrabrujući, ali i dodaje da je za Srbiju najvažnija podrška koju ima u Savetu bezbednosti:

– Od broja država koje priznaju ili ne priznaju Kosovo, važnije su garancije ruskog i kineskog veta da Priština neće dobiti stolicu u UN.

 

više na Novosti