Home / Društvo / PROMOVISANA KNjIGA “ZA SVE JE KRIV BENjAMIN KALAJ” SAŠE MIRIĆA

PROMOVISANA KNjIGA “ZA SVE JE KRIV BENjAMIN KALAJ” SAŠE MIRIĆA

BIJELJINA, 8. JUNA /SRNA/ – Knjiga “Za sve je kriv Benjamin Kalaj” zasnovana je na tezi da je ovaj austrougarski upravnik u BiH od 1882. do 1903. godine ustanovio brojne pogubne političke obrasce koji su kao negativno istorijsko nasljeđe i danas dominantni i otežavaju život u BiH, rekao je autor Saša Mirić.

 

Na večerašnjoj promociji svoje druge knjige, bijeljinski istoričar i publicista predstavio je publici kratku studiju u kojoj povlači paralele između problema u BiH pod austrougarskom okupacijom i istih problema sa kojima se bori i postdejtonska BiH.

“Previše je sličnosti između društveno-političkih procesa iz perioda austrougarske okupacije BiH i dešavanja u novijoj istoriji ove zemlje, da bi to bila slučajnost”, ocijenio je Mirić.

On smatra da je Kalajeva politika poslužila kao model nekim velikim silama modernog doba za ostvarenje istih ciljeva u BiH kojima je težila i Austro-Ugarska krajem 19. i početkom 20. vijeka.

“Kalajev režim u BiH može se posmatrati kao ideološki i metodološki obrazac kasnijim nastojanjima određenih međunarodnih faktora koji žele da dominiraju na ovim prostorima”, ističe Mirić.

Autor zaključuje da Benjamin Kalaj snosi ogroman dio istorijske krivice za nesreću BiH i naroda koji u njoj žive i da je Kalaj paradigma pogrešnog i neutemeljenog sistema razmišljanja i djelovanja u BiH.

Kao primjere takvog djelovanja on je naveo instituciju visokog predstavnika u BiH, koji u moderno doba ima ista zaduženja kao i austrougarski upravitelj u okupiranoj BiH, kao i nametanje razdora i mržnje među narodima usiljenim pokušajima nametanja takozvanog bosanskog jezika.

Na promociji Mirićeve knjige predstavljena je i knjiga njegovog oca Slavka Mirića “Jasenica – Slovo o zavičaju”.