Home / Sve vijesti / Politika / Protest protiv Željka Komšića

Protest protiv Željka Komšića

Više hiljada učesnika protesta protiv izbora Željka Komšića na mjesto člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine krenulo prema Kancelariji člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoUčesnici mirne šetnje poručuju da Komšić nije njihov predsjednik, da je grubo prekršeno njihovo pravo, nose zastave i svijeće. Nezadovljni su, tvrde, što su “Bošnjaci izabrali njihovog predstavnika”.

– Želimo dati do znanja svim građanima Federacije BiH da postoje mladi ljudi koji su uglavnom hrvatske narodnosti da se poštuju naši interesi, naši zahtjevi, jer se s nama, na kraju krajeva, mora graditi BiH i ako žele dobro Bosni i Hercegovini da trebaju ubuduće uvažavati interese nas mlađih i inače našeg naroda u BiH – rekao je Petar Ćavar, prenosi Bljesak.

Kao organizator protestne šetnje navedena je “hrvatska mladost”. Građani su pozvani da se okupe u 18 časova kod Sveučilišta i da prošetaju do Kancelarije Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda u Mostaru gdje će se, kako su najavili, “prislužiti svijeće i iskazati nezadovoljstvo”, piše N1.

Kažu kako Komšić nije njihov legitimni predstavnik, nezadovoljni su činjenicom da Izborni zakon nije izmijenjen, da je nepravedno da dominantni narod može izabrati člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

Komšić je poručio da je član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, ali da je predstavnik svih građana u Bosni i Hercegovini, ne samo Hrvata.

Protestna šetnja krenuće prema Kalncelariji člana Predsjedništva BiH u Mostaru koju je svojevremeno otvorio Dragan Čović. Komšić je nakon izbora i pobjede ponudio da se ova kancelarija koristi za potrebe studenata.

Komšić je prema posljednjim izbornim rezultatima, koji još nisu upotpunjeni, osvojio 218.772 glasova dok je Dragan Čović osvojio 139.582.

(N1)