Home / Sve vijesti / Politika / Protesti u Atini: Grčka nikad neće dati ime ‘Makedonija’

Protesti u Atini: Grčka nikad neće dati ime ‘Makedonija’

ATINA – Proslavljeni grčki kompozitor Mikis Teodorakis izjavio je danas da Grčka nikada neće dati ime Makedonija, kao i da zemlju vode “etničke demokrate”.

On je, govoreći na masovnim demonstracijama u Atini zbog potencijalnog kompromisa Grčke sa vlastima u Skoplju oko zvaničnog imena Makedonije, pozvao narod da se ujedini “kao nikada prije”.

“Ako odustanemo od naše pozicije, bićemo dostojni naše sudbine. Odustajanje od nacionalne linije imaće posljedice po zemlju. To će biti kao otvaranje granica koji nam prijete da ih sastavimo”, rekao je Teodorakis, prenose grčki mediji.

On je poručio grčkoj vladi da, ako misli da potpiše ime koje sadrži naziv Makedonija, u obavezi je da za to prvo pita grčki narod.

“U ovom teškom vremenu za našu zemlju, kada se ponovo grupišu crni oblaci iznad nas, prete nam ovom sporazumom kao nikada do sada”, rekao je on i dodao da su se javili pokušaji da se Grci ubjede da su Makedonci direktni potomci Filipa i Aleksandra Velikog.

“Svojom kolosalnom propagandom uspjeli su da ubijede veliki broj država, a potpomognuti su i pojedinim Grcima koji nisu pokušali da ponište čudno falsifikovanje istorije u očima stranaca”, rekao je Teodorakis.

Prema njegovim rečima, Grčka mora da bude oprezna u odbrani svog nacionalnog integriteta, jer postoje međunarodne snage koje žele “salamizaciju Balkana”.

On je ponovio svoju raniju ocenu da je nakon Jugoslavije, sljedeći korak Grčka.

“Tamni oblaci koji se nadvijaju nad nama postaju sve vidljiviji. Kada nisu postigli glavni cilj, oni sada traže članstvo u NATO i EU kako bi nam sutra pretili sa jače pozicije. Bićemo krivi za našu sudbinu ukoliko to dopustimo”, rekao je Teodorakis.

Protest u Atini organizovan je zbog potencijalnog kompromisa Grčke sa vlastima u Skoplju oko zvaničnog imena Makedonije.

Učesnici protesta uzvikuju “Ruke dalje od Makedonije”, “Makedonija pripada Grčkoj” i nose zastave grčke i zastave sunca iz Vergine – simbol antičke grčke Makedonije, a velika grčka zastava okačena je i na veliki kran na trgu, gdje se protest održava.