Home / Sve vijesti / Politika / Putin zabranio Visa i Mastercard, uveo Mir

Putin zabranio Visa i Mastercard, uveo Mir

Ruski centar za novu finansijsku tehnologiju (Fintjeh) zabranio je dva najčešće korišćena platna sistema na svetu, Vizu i Masterkard.

Ruske vlasti ne žele da stranim kompanijama poput Vize i Masterkarda daju pristup najnovijoj finansijskoj tehnologiji u Rusiji. Portparol Fintjeha je za Vedomosti dejli rekao da je ovaj potez povezan sa bezbednosnim pitanjima.

Rusija promoviše sopstveni platni sistem Mir. Svi Rusi zaposleni u državnim institucijama i penzioneri obavezni su da zamene svoje viza i masterkard debitne kartice sa „mir karticama“.

U maju je samo tri odsto Rusa imalo mir debitne kartice, a 70 odsto ispitanika je reklo da nisu videli potrebu za alternativnm platnim sistemom. Kako god bilo, ovaj potez Rusije na Zapadu nisu očekival. Sada grozničavo razmišljaju šta je to Moskva naumila.

Sa vestima da je Putin izdao naredbu da se posao oko kriptorublje privodi kraju, sve miriše na veliku nevolju koja iz Moskve ide ka Zapadu. Finteks je osnovan u decembru 2016. godine od strane Ruske centralne banke, Sberbanke, VTB-a, Gazprombanke, Alfa banke i drugih velikih banaka i finansijskih institucija, kako bi se razvila i implementirala nova tehnološka rešenja i digitalizacija ruske ekonomije.

Oni rade i na razvijanju metoda daljinske identifikacije, uključujući tehnologiju za biometrijsku identifikaciju, impleme ntaciju pilot blokčejn projekta, i stvaranje jedinstvenog prostora za plaćanje u Rusiji.

„Možda centar ima projekte koji se ne pominju u javnosti; možda se radi o kriptografskoj zaštiti i drugim bezbednosnim pitanjima“, izjavila je šefica Nacionalnog saveta za plaćanje Alma Obajeva.

 

 

<iframe width=”696″ height=”360″ src=”https://www.youtube.com/embed/5Yy9upkR5S8″ frameborder=”0″ allow=”autoplay; encrypted-media” allowfullscreen></iframe>

Beograd In