Home / Sve vijesti / Ekonomija / Rajčević: Stečajni upravnik diskriminiše povjerioce Banke Srpske

Rajčević: Stečajni upravnik diskriminiše povjerioce Banke Srpske

BANJALUKA – U Okružnom privrednom sudu u Banjaluci danas je nastavljeno ročište na kojem se ispituju prijave potraživanja povjerilaca Banke Srpske u stečaju, nakon čega će biti održano i izvještajno ročište.

Ročištu prisustvuje veliki broj povjerilaca, a najglasniji je kao i na prethodnom predstavnik Agencije za osiguranje depozita BiH Perica Rajčević, koji je optužio stečajnu upravnicu Mirjanu Golić da je pojedine povjerioce stavila u povlašten položaj.

Na ročištu koje je održano 22. juna ispitano je 276 prijava povjerilaca. Tada je ukupno prijavljeno 221,5 miliona KM potraživanja od Banke Srpske, od kojih je Golić priznala 152,2 miliona.

Više od dvije trećine priznatih potraživanja, ukupno 112 miliona, čine potraživanja Vlade RS i njenih institucija i javnih preduzeća koji će biti posljednji u redu namirenja.

Od 112  miliona KM koja su priznata Vladi i njenim institucijama, najveći iznos potražuje Investiciono-razvojna banka (IRB) RS, odnosno fondovi kojima upravlja,  i to 60,6 miliona KM, a upravnica im je priznala 48,37 miliona KM.

Fond stanovanja, Fond za razvoj istočnog dijela RS i Fond za razvoj i zapošljavanje RS tražili su izlučenje svog kreditnog portfolija iz stečajne mase, ali je Golićeva to odbacila kao neosnovano.

Velika potraživanja ima i Ministarstvo finansija RS – 27,06 miliona KM od čega mu je priznato 24,9 miliona KM. Tu su i „Autoputevi“ RS sa 12,2 miliona KM, od čega im je priznato 10,4 miliona KM, Poreska uprava 2,2 miliona KM i u cjelosti su priznata, Ministarstvo poljoprivrede, šumarsta i vodoprivrede RS je prijavilo 2,5 miliona KM po osnovu sredstava na posebnom računu Fonda Partner.

Garantni fond je prijavio 10 miliona KM potraživanja i to 3,5 po osnovu depozita, oko pola miliona po osnovu kamata i šest miliona KM po osnovu akcijskog kapitala. Priznata su mu sva potraživanja osim kamata, a potraživanja po osnovu akcijskog kapitala takođe su svrstana u peti suspendovani isplatni red.

„Elektroprenos BiH“ je prijavio 12 milina KM, a priznato mu je 10,3 miliona KM. I ovaj povjerilac je svrstan u peti suspendovani isplatni red, tako da će i on namirenje čekati nakon ostalih povjerilaca. Zbog ove odluke nezadovoljna je bila predstavnica „Elektroprenosa“ koja je pitala šta je sa FBiH, jer je ovo zajedničko preduzeće RS i FBiH.

Milionska potraživanja ima i Elektroprivreda RS, odnosno njena zavisna preduzeća.

Uskoro opširnije…

CAPITAL: M. Čigoja

Izvor