Home / Sve vijesti / Politika / RUGIP RS ne mora da plati odštetu privrednim društvima

RUGIP RS ne mora da plati odštetu privrednim društvima

Geodetska uprava Republike Srpske ne mora da plati posao vrijedan oko četiri miliona maraka banjalučkom “Geoinženjeringu” i brčanskoj firmi “Gis soft”. Viši privredni sud odbacio je žalbu ta dva privredna društva, i potvrdio prvostepenu presudu.

Geodetska uprava potpisala je ugovor sa “Geoinženjeringom” i “Gis softom”, kojim se obavezala da će im, za usluge premjera na teriroriji devet opština platiti dva miliona i 179 hiljada maraka, što je i ispoštovano. Dva preduzeća i poslije toga su nastavila da rade, a za posao mimo ugovora tražili su dodatnih četiri miliona maraka. Sud je utvrdio da za to nisu imali osnova.

Geodetska uprava ispunila je obavezu prema tužiocima i platila iznos javne nabavke naveden u tenderskoj dokumentaciji i ugovoru, tako da nema obavezu plaćanja radova za koje tužioci nisu imali saglasnost, niti zaključen aneks ugovora.

Iz Geodetske uprave poručuju da je premjer rađen između 2009. i 2010. godine. Tvrde da su dvije firme, kada im je rečeno da je ugovor realizovan, nastavile da rade na svoju ruku.

rugip-troskove-placaju-oni-koji-su-izgubili-spor

“Uz izričito pismeno obraćanje njima kao izvođačima, oni su, uprkos tome nastavili da rade, u želji da steknu imovinsku korist koju nisu ni ugovorili s nama, niti im pripada”, kaže Srđan Radulj, zamjenik direktora RUGIP-a RS.

U Geodetskoj upravi kažu da su tužioci već poslali zahtjev za vanredno preispitivanje preusde Vrhovnom sudu. Iz “Geoinženjeringa” kratko poručuju da su sve radili onako kako je dogovoreno.

“U ovom poslu, mi smo se u potpunosti ponašali u skladu sa tenderskom dokumentacijom i zaključenim Ugovorom. Ni manje, ni više od toga”, poručuju iz “Geoinženjeringa”.

Troškove postupka od 20 hiljada maraka platiće oni koji su izgubili spor. U Geodetskoj upravi podsjećaju da su, zbog slučaja “Geoinženjering” podnijeli deset krivičnih prijava protiv svog bivšeg direktora Tihomira Gligorića i vlasnika tog preduzeća, zbog zloupotrebe službenog položaja. Tvrde da su, prilikom katastarskog premjera, budžet RS oštetili za 19 miliona maraka. Gligorić je te optužbe odbacio.

Izvor