Home / Sve vijesti / Ekonomija / Privreda / Rusija od danas privremeno obustavila uvoz krušaka iz Srbije

Rusija od danas privremeno obustavila uvoz krušaka iz Srbije

BEOGRAD, Rusija od danas uvodi privremenu zabranu uvoza krušaka iz Srbije, zbog sumnje da su uvezene iz trećih država, saopštila je danas Ruska služba za fitosanitarni nadzor.

“Služba za fitosanitarni nadzor od 14. Februara 2018. godine uvodi privremeno ograničenje uvoza u Rusiju svežih krušaka iz Srbije, do održavanja ekspertskih pregovora i razjašnjenja situacije sa kompetentnim službama te zemlje”, navodi se na sajtu te službe.

Ta služba je navela da je tokom projvera u februaru ove godine našla kruške sorte “konferencija” iz Srbije.

“Ruska služba za fitosanitarni nadzor je višekratno izražavala zabrinutost nacionalnoj organizaciji za karantin i zaštitu bilja Srbije zbog otkrivanja poljoprivrednih proizvoda koji po sorti nisu karakteristični za Srbiju”, navodi se u saopštenju.

Služba je objasnila da je to u suprotnosti sa zabranom uvoza iz zemalja EU, koji je Rusija uvela u avgustu 2014. godine.

Sorta duguljastih zelenkastih krušaka “konferencija” je nastala u Velikoj Britaniji gdje je tako nazvana jer je 1885. godine osvojila prvu nagradu na “Državnoj konferenciji o kruškama” u Londonu.

Ta sorta je veoma otporna i prilagodljiva, te se gaji širom Evrope, čak i na sjeveru Francuske, i u Alpima, a njen jesenji plod, ukoliko je propisno ubran i ohlađen, traje veći dio zime.

 

Ključne riječi:&nbsp&nbsp, , , , ,

Izvor