Home / Sve vijesti / Ekonomija / Privreda / Rusko tržište potpuno otvoreno za srpsku hranu

Rusko tržište potpuno otvoreno za srpsku hranu

BEOGRAD/MOSKVA, Vrata ruskog tržišta potpuno su otvorena za poljoprivredne i prehrambene proizvođače iz Srbije, ocijenjeno je u Moskvi na sastanku srpskog ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića i ministra poljoprivrede Rusije Dmitrija Patruševa. 


Ruski ministar je pozvao proizvođače iz Srbije da u većem broju dođu u Rusiju i iskoriste bescarinski sporazum koji je na snazi između dvije zemlje.

Popović i Patrušev su ocijenili da je taj sporazum, koji omogućava trgovinu svih poljoprivrednih proizvoda bez carina, jedinstvena šansa za unapređenje poljoprivredne saradnje, saopšteno je iz Ministrstva za inovacije i tehnološki razvoj Srbije.

“Kao član međuvladinog komiteta Srbije i Rusije lično ću se angažovati da maksimalno povećamo bilateralnu saradnju u oblasti poljoprivrede i prehrane, jer je to sektor koji ima najveći potencijal za rast i koji može da donese brzu i konkretnu korist svim građanima Srbije”, rekao je Popović.

On je posebno naglasio potencijal za saradnju kada je riječ o razvoju i primjeni inovacija i IT rješenja za poljoprivredu.

Popović je napomenuo da je Srbija jedan od evropskih lidera u oblasti digitalizacije poljoprivrede, te da srpski institut “Biosens” razvija inovaciona rješenja za poljoprivredu zasnovana na vještačkoj inteligenciji, virtuelnoj realnosti, internetu stvari, “big dejta” /big dejta/.

“Primena tih rešenja omogućava maksimalnu iskorišćenost potencijala zemljišta, precizno planiranje prinosa koji nekada variraju dva do četiri puta, kao i uštede do 30 odsto u đubrivu, pesticidima i gorivu. Naši partneri iz Rusije zainteresovani su da ova rešenja primene u svojoj zemlji”, rekao je Popović.

On je pozvao Patruševa da posjeti Srbiju i lično se uvjeri u inovacione potencijale u oblasti poljoprivrede. Srna

Izvor