Home / Sve vijesti / Politika / Sana se izlila iz korita, zaplavljeno osamdeset domaćinstava

Sana se izlila iz korita, zaplavljeno osamdeset domaćinstava

Više nije moglo da se čeka – stvari moraju napolje jer Sana samo što se nije ulila u hodnik. To su slike koje stižu iz doma Ličanina.

“Iznosimo stvari već pola sata, vidjećemo. Pratićemo vodostaj pa ako se bude povlačio staćemo”, kaže Vedran Ličanin.

Sudeći prema prognozama, teško da će biti stajanja. Iz Sanskog Mosta stižu najave da i kod njih Sana raste. Ljudi izlaze iz kuća, gledaju, komentarišu, strahuju.

poplave 4

Ekipe Civilne zaštite i Vatrogasne jedinice su kod gradskog mosta gdje se mjeri vodostaj. Izračunali su da raste dva centimetra po satu. Kad je, rano jutros, dostigao četiri metra, proglašen je prvi stepen pripravnosti odbrane od poplava. Već oko 16 časova, nivo je bio 440. Kažu da su spremni za reakciju.

poplave 2

“Za taj nivo poplava imamo kapacitete odgovarajuće i spremne da se stanovništvu pruže sve mjere zaštite od poplava”, kaže šef odsjeka Civilne zaštite Prijedor, Dušan Vranješ.

Problema na terenu i te kako ima. Prema nekim naseljima se ne može jer je put pod vodom.

Na putu od Prijedora prema Bišćanima postavljen je policijski punkt. Sva vozila i pješaci se tu zaustavljaju jer se dalje od ovog mjesta – ne može!

Neki su mislili da voda na tom dijelu i nije toliko duboka pa su, prije dolaska policije, pokušali naprijed, ali bezuspješno.

poplave 3

Na području Prijedora zaplavljeno je osamdeset domaćinstava, a ako nivo Sane bude rastao ovom brzinom mogla bi da budu i poplavljena. I Berek se izlio. Parkić, na petstotinak metara od glavnog trga, pod vodom je kao i bašte nekoliko ugostiteljskih objekata. Neki su podigli i ogradu.

“Mada je na očekujem da će nivo rasti značćajno ali smo spremni da odbranimo objekat. Može li ova ograda da zaustavi nalet vode? Mislim da može, dosta čvrsto smo to radili i dobro izgleda” kaže vlasnik motela Radovan Surtov.

Kiša je padala i danas, a neki strahuju da bi mogla i u toku noći. Izgleda da će, mnogima, biti besana.

Izvor