Home / Sve vijesti / Ekonomija / Privreda / Simens u Srbiji ima veliki plan

Simens u Srbiji ima veliki plan

KRAGUJEVAC ,  Njemački Simens koji je preuzeo firmu “Milanović inženjering” iz Kragujevca, očekuje da joj kragujevački Fakultet inženjerskih nauka bude najveći izvor stručnjaka, rekao je  njegov dekan Dobrica Milovanović.

 

On je poslije sastanka s delegacijom Simensa rekao novinarima da programi FIN odgovaraju zahtjevima te kompanije i da je Fakultet spreman i da prilagodi i unapređuje nastavne planove i programe u skladu s potrebama Simensa.

Milovanović je rekao da je s delegacijom Simensa razgovarao i o otvaranju zajedničke laboratorije na tom fakultetu.

Simens će u halama nekadašnjeg “Milanović inženjeringa” proizvoditi šinska vozila, a ima nezvaničnih informacija i o proizvodnji trolejbusa.

Delegaciju u posjeti FIN-u predvodio je šef Simensa za inženjerstvo Frank Hofman, a s njim su došli i stručnjaci za kontrolu kvaliteta.

Milovanović je rekao da postoji interesovanje Simensa za kadrove u oblasti softverskog inženjerstva i računarske tehnike, kao i da su toj kompaniji potrebni i inženjeri obučeni za istraživanja proračuna konstrukcija, kao i za dizajn, oblast energetske efikasnosti i druge prateće aktivnosti koje su sastavni dio inženjerstva.

Simens želi da formira inženjersko odeljenje i to je nešto što do sada nije rađeno u drugim firmama, kao što je Fijat, na primer, rekao je Milovanović koji očekuje da će se u Simensu godišnje zapošljavati po nekoliko desetina inženjera.

On je rekao da je prisustvo Simensa šansa ne samo za FIN nego i za taj dio Srbije, da se za neki duži period obezbjedi zapošljavanje inženjera.

Dekan Milovanovoć je naveo da “početnu procenu”, prema kojoj će Simens za dve godine uposliti 100 inženjera, ali da će biti teško obezbjediti toliko stručnjaka.

On je rekao da na tržištu rada u Kragujevcu nema inženjera, i da svi od stotinak koji godišnje diplomiraju na FIN-u već negdje rade.

Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu ima 1.500 studenata, a u prvu godinu studija se godišnje upiše oko 300 “budžetskih”. Beta

 

Ključne riječi:&nbsp&nbsp, , ,

Izvor