Home / Sve vijesti / Magazin / Smrdibube: Besmisleno je bilo čime ih prskati, jer će ponovo dolaziti

Smrdibube: Besmisleno je bilo čime ih prskati, jer će ponovo dolaziti

Razlog što je smrdibuba toliko mnogo u poslednje vreme jeste to što na ovim prostorima nemaju prirodne neprijatelje, a najbolji način prevencije je mreža, kaže dekan Biološkog fakulteta Željko Tomanović, koji ističe da smrdibube koje su prisutne u Srbiji – nisu opasne po ljude.
On objašnjava da se tokom hladnih dana i zime ovi insekti sklanjaju na toplo, te zbog toga ulaze u kuće i pukotine jer moraju negde da prezime.
Najvažnije je, ukazuje, da nijedna od dve prisutne vrste smrdibuba na našim prostorima – mramorne i etiopske zelene smrdibube – nije opasna po ljude, niti je medicinski dokazano da može preneti neke viruse.
Profesor, međutim, upozorava da nije poželjno dirati ih rukama bez neke zaštite, jer u samoodbrani ispuštaju smrdljivu supstancu – otud i naziv smrdibuba – na bazi alikohola koja u dodiru sa očima može izazvati iritacije.
“Najbolji način prevencije su mreže. One često idu i na svetlost, pa je to najsigurniji način da ne uđu kroz prozor. Besmisleno je bilo čime prskati ih. Pre svega nije zdravo i trajno rešenje jer će one uvek iznova dolaziti”, ističe Tomanović za Blic.
Pretnja bi u slučaju smrdibuba, napominje profesor, mogla da postane to što ove štetočine uništavaju useve, voće i povrće, jer se hrane biljkama.
Prema njegovim rečima, ova vrsta insekata stigla je u Evropu najverovatnije transportovanjem biljaka i odatle je počela da se razmnožava.
Budući da je u pitanju tropska vrsta, mramorna smrdibuba voli toplotu pa je to razlog što je u našim krajevima prisutna upravo tokom leta. zaključuje on.