Home / Sve vijesti / Politika / Španski sud izdao nalog za hapšenje Puđdemona

Španski sud izdao nalog za hapšenje Puđdemona

Sudija Karmen Lamela donela je sinoć očekivanu odluku o izdavanju takozvanog „evro-naloga“ kojim se od belgijskih vlasti traži hapšenje I izručenje Karlesa Puđdemona I četiri njegova ministra u bivšoj Katalonskoj vladi. Na potezu je belgijsko pravosuđe.

Dok se iz Madrida očekivla evro-naredba za njegovo hapšenje i izručenje Španiji, smenjeni predsednik Katalonije Karles Puđdemon dao je intervju belgijskoj državnoj televiziji u kome je rekao da je spreman da bude kandidat na izborima 21.12. čak i iz inostranstva.

Katalonski lider je ponovio da „nije pobegao“ već da je u Belgiji da bi „bolje pripremio svoju odbranu“. Založio se za održavanje izbora 21. decembra u normalnoj atmosferi što je, kako je rekao, nemoguće sa vladom u zatvoru. Ponovio je da svoju vladu i dalje smatra legitimnom.

Izrazio je spremnost da se pojavi pred „pravom pravdom“, pri čemu je mislio na onu u Belgiji, a ne pred „španskom pravdom“. Paul Bekaert, Puđdemonov belgijski advokat, izjavio je da će se žaliti ako neki belgijski sudija odluči da Puđdemona izruči španskiom vlastima.

Formalno, taj zvaničan zahtev za hapšenjem Puđdemona i četiri njegova bivša ministra je stigao.

Foto Tanjug